Czas na piknik

  • 1

Zorganizowanie ogrodowego przyjęcia nie jest trudne. Potrawy z grilla, kilka różnych sałatek i na deser świeże (lub z rusztu) owoce – to tajemnica udanego spotkania.

         
ocena: 4/5 głosów: 4
Czas na piknik

Zanim zaczniesz zapraszać gości na piknik w swoim ogrodzie lub na działce, sprawdź, czy masz wszystkie niezbędne akcesoria.

 

Przygotuj grilla

Wszyscy wiedzą, że po każdym użyciu grilla trzeba go uporządkować. Popiół i resztki węgla usuwamy, a palenisko czyścimy. Szczególnie starannie trzeba wyszorować ruszt, na którym bezpośrednio układamy potrawy do grillowania. Najpierw czyścimy go na sucho twardą szczoteczką. Potem myjemy używając przeznaczonych do tego środków. Na końcu ruszt trzeba dobrze opłukać i wysuszyć. Jeśli z grilla korzystamy rzadko, przed każdym użyciem powinniśmy ruszt dokładnie umyć. Wygodniej i zdrowiej jest układać potrawy do grillowania na specjalnych aluminiowych tackach.

 

Zamarynuj wcześniej mięso

Jeśli chcesz, żeby mięso było smaczne i aromatyczne, lepiej je poprzedniego dnia przygotować. Można je natrzeć ziołami lub włożyć do marynaty przyrządzonej na bazie oliwy. Przed położeniem na ruszt mięso trzeba osączyć, ale podczas pieczenia można smarować marynatą, w której się macerowało.

 

Sałatki zimne i na ciepło

Doskonałym uzupełnieniem piknikowego menu są sałatki. Można je podawać zarówno jako dodatek do grillowanych dań, jak i jako osobne danie. W pierwszej części naszego zeszytu przygotowaliśmy przepisy na lekkie sałatki z młodych warzyw, pyszne z kaszą, ryżem i fasolą, sycące z makaronem oraz deserowe ze świeżymi owocami. Dobrym rozwiązaniem jest podanie po jednej sałatce każdego rodzaju. Nasi goście na pewno znajdą w takim zestawie coś dla siebie.

 

Jednorazowe naczynia

Po zakończeniu pikniku bardzo niewdzięcznym zajęciem jest sprzątanie. Będzie łatwiejsze, jeśli podasz jednorazowe naczynia. Na rynku jest coraz więcej takich, które wyglądają jak prawdziwe szkło lub porcelana. Pięknie się prezentują i nie trzeba ich potem myć. Pamiętaj o przygotowaniu dużych worków na śmieci. Goście będą mogli zużyte naczynia wyrzucać od razu do śmieci, dzięki czemu sprzątanie po przyjęciu będzie mniej kłopotliwe.



Zobacz przepisy na dania z grilla >>>



Źródło wydanie specjalne Pani domu