Czym jest i jak powstała margaryna?
Margaryna to produkt należący do tłuszczów roślinnych, produkowany poprzez katalityczne uwodornienie płynnych olejów jadalnych takich jak: olej rzepakowy, sojowy, palmowy czy arachidowy.
Margaryna nazywana wymiennie oleomargaryną po raz pierwszy wyprodukowana została przez francuskiego chemika, który w 1869 roku wziął udział w eksperymencie stworzenia zamiennika dla masła. Owy chemik - Hippolyte Mège-Mouriès rozpoczął więc prace nad wołowym łojem poddając go najpierw krystalizacji, a następnie wymieszaniu z wodą i mlekiem tworząc emulsję przypominającą obecną margarynę. Odkrycie to stało się bardzo istotne i do dziś przynosi duże korzyści!
Zdjęcia: Fotolia
Miękkie i twarde margaryny
Do smarowania pieczywa wykorzystuje się najczęściej margarynę miękką, a do wypieków czy produkcji kremów tę utwardzoną. Czym różnią się te produkty?
Na rynku spożywczym dostępne są dwa rodzaje margaryn: miękka - pakowana jest najczęściej w plastikowe pojemniki i formowana metodami enzymatycznymi oraz twarda, sprzedawana w postaci kostek zawiniętych w papier (ten rodzaj margaryny powstaje w procesie utwardzania olejów).
Warto wiedzieć!
Podczas produkcji margaryny zachodzi wiele procesów chemicznych, które mają wpływ zarówno na konsystencję, jak i sam skład końcowy powstałego produktu. Zagrożeniem ze strony tych przemian może być fakt, że nienasycone kwasy tłuszczowe z oleju roślinnego zmieniają się w tłuszcze trans, które powodować mogą wiele chorób, w tym raka! Obecnie jednak zmieniono technologię produkcji margaryny tak, by była ona bezpieczna.
Uwaga! Czytajmy etykiety - produkt na opakowaniu powinien mieć informację o braku szkodliwego tłuszczu trans!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wiedzieć też, że mimo, iż margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych, również jest kaloryczna! Osoby borykające się wiec z nadwagą lub otyłością powinny stosować ją z umiarem, a także sięgać po tą, która w swym składzie zawiera więcej jednonienasyconych tłuszczów!
Wartości odżywcze margaryny
Margaryna to produkt, który powstaje z tłuszczów roślinnych, a ponieważ jest półsyntetyczny nie zawiera cholesterolu! Niektóre margaryny dostarczają cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych, które regulują poziom cholesterolu już obecnego w organizmie!
Warto kupować margarynę również ze względu na zawarte w jej składzie niezbędne dla organizmu jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą oraz nowotworami. Ponadto margaryny w czasie produkcji wzbogacane są również o witaminę A, D, E, a także witaminy z grupy B!
Zastosowanie margaryny w kuchni
Margaryna jest niezbędnym produktem każdej pani domu. Tłuszczem tym na co dzień smarujemy pieczywo, ale wykorzystujemy go także jako dodatek do wielu dań głównych, przekąsek i oczywiście wypieków! Margarynę dodajemy także do sosów, zup, farszów a nawet potraw mięsnych! Bez jej dodatku ciasto kruche, półkruche, ciasteczka, ptysie z kremem czy muffinki nie miałyby tak wspaniałego smaku!
Zdjęcia: Fotolia
Jak często używacie margaryny w swoich kuchniach? Do jakich potraw najczęściej wykorzystujecie ten produkt? Dodawajcie przepisy i zbierajcie cenne wirtuale!
Margaryna to produkt należący do tłuszczów roślinnych, produkowany poprzez katalityczne uwodornienie płynnych olejów jadalnych takich jak: olej rzepakowy, sojowy, palmowy czy arachidowy.
Margaryna nazywana wymiennie oleomargaryną po raz pierwszy wyprodukowana została przez francuskiego chemika, który w 1869 roku wziął udział w eksperymencie stworzenia zamiennika dla masła. Owy chemik - Hippolyte Mège-Mouriès rozpoczął więc prace nad wołowym łojem poddając go najpierw krystalizacji, a następnie wymieszaniu z wodą i mlekiem tworząc emulsję przypominającą obecną margarynę. Odkrycie to stało się bardzo istotne i do dziś przynosi duże korzyści!
Zdjęcia: Fotolia
Miękkie i twarde margaryny
Do smarowania pieczywa wykorzystuje się najczęściej margarynę miękką, a do wypieków czy produkcji kremów tę utwardzoną. Czym różnią się te produkty?
Na rynku spożywczym dostępne są dwa rodzaje margaryn: miękka - pakowana jest najczęściej w plastikowe pojemniki i formowana metodami enzymatycznymi oraz twarda, sprzedawana w postaci kostek zawiniętych w papier (ten rodzaj margaryny powstaje w procesie utwardzania olejów).
Warto wiedzieć!
Podczas produkcji margaryny zachodzi wiele procesów chemicznych, które mają wpływ zarówno na konsystencję, jak i sam skład końcowy powstałego produktu. Zagrożeniem ze strony tych przemian może być fakt, że nienasycone kwasy tłuszczowe z oleju roślinnego zmieniają się w tłuszcze trans, które powodować mogą wiele chorób, w tym raka! Obecnie jednak zmieniono technologię produkcji margaryny tak, by była ona bezpieczna.
Uwaga! Czytajmy etykiety - produkt na opakowaniu powinien mieć informację o braku szkodliwego tłuszczu trans!
Zdjęcie: Fotolia
Warto wiedzieć też, że mimo, iż margaryna powstaje z tłuszczów roślinnych, również jest kaloryczna! Osoby borykające się wiec z nadwagą lub otyłością powinny stosować ją z umiarem, a także sięgać po tą, która w swym składzie zawiera więcej jednonienasyconych tłuszczów!
Wartości odżywcze margaryny
Margaryna to produkt, który powstaje z tłuszczów roślinnych, a ponieważ jest półsyntetyczny nie zawiera cholesterolu! Niektóre margaryny dostarczają cennych dla zdrowia kwasów tłuszczowych omega-3 oraz steroli roślinnych, które regulują poziom cholesterolu już obecnego w organizmie!
Warto kupować margarynę również ze względu na zawarte w jej składzie niezbędne dla organizmu jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które chronią przed chorobami serca, miażdżycą oraz nowotworami. Ponadto margaryny w czasie produkcji wzbogacane są również o witaminę A, D, E, a także witaminy z grupy B!
Zastosowanie margaryny w kuchni
Margaryna jest niezbędnym produktem każdej pani domu. Tłuszczem tym na co dzień smarujemy pieczywo, ale wykorzystujemy go także jako dodatek do wielu dań głównych, przekąsek i oczywiście wypieków! Margarynę dodajemy także do sosów, zup, farszów a nawet potraw mięsnych! Bez jej dodatku ciasto kruche, półkruche, ciasteczka, ptysie z kremem czy muffinki nie miałyby tak wspaniałego smaku!
Zdjęcia: Fotolia
Jak często używacie margaryny w swoich kuchniach? Do jakich potraw najczęściej wykorzystujecie ten produkt? Dodawajcie przepisy i zbierajcie cenne wirtuale!
SylaUla
marcinka