Fasolka po bretońsku to pyszne, rozgrzewające i sycące danie, które często gości na naszych stołach. Można przygotować za jednym razem większą jej porcje, zamknąć w słoikach i przechowywać dłużej.
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Składniki:
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
Składniki:
- 500 g fasoli
- 250 g boczku
- 1 cebula
- 250 g kiełbasy
- 2 ząbki czosnku
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 3 ziela angielskie
- 1 liść laurowy
- Oregano majeranek
- Słodka i ostra papryka
- Sól i pieprz
- Fasolę zalewamy wodą na całą noc,
- Następnego dnia odcedzamy, wlewamy nową wodę, dodajemy około pół łyżeczki soli i gotujemy do miękkości, pod przykryciem, przez około 2 godziny.
- Odcinamy skórę z boczku, resztę kroimy w kosteczkę.
- W większym garnku z grubym dnem, na wolnym ogniu, podsmażamy boczek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.
- Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i smażymy razem przez około 5 minut co chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy starty czosnek.
- Dodajemy fasolkę wraz z wodą z gotowania oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
- Dodajemy krojone pomidory z puszki,doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy fasolkę po bretońsku kolejne 15 minut pod przykryciem.