Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Do przygotowania fasolki po bretońsku potrzebujemy kiełbasy i boczku, cebuli, czosnku, pomidorów z puszki , przypraw oraz oczywiście fasoli.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić fasolkę po bretońsku?
fot. Adobe Stock
Fasolka po bretońsku to pyszne, rozgrzewające i sycące danie, które często gości na naszych stołach. Można przygotować za jednym razem większą jej porcje,  zamknąć w słoikach i przechowywać dłużej.

Jak zrobić fasolkę po bretońsku?

Składniki:
  • 500 g fasoli
  • 250 g boczku
  • 1 cebula
  • 250 g kiełbasy
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki krojonych pomidorów 
  • 3 ziela angielskie
  • 1 liść laurowy
  • Oregano majeranek
  • Słodka i ostra papryka
  • Sól i pieprz
Wykonanie:
  • Fasolę zalewamy wodą na całą noc,
  • Następnego dnia odcedzamy, wlewamy nową wodę, dodajemy około pół łyżeczki soli i gotujemy  do miękkości, pod przykryciem, przez około 2 godziny.
  • Odcinamy skórę z boczku, resztę kroimy w kosteczkę.
  • W większym garnku z grubym dnem, na wolnym ogniu, podsmażamy boczek, dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i smażymy na umiarkowanym ogniu co chwilę mieszając aż cebula się zeszkli.
  • Dodajemy pokrojoną w kosteczkę kiełbasę i smażymy razem przez około 5 minut co chwilę mieszając. Pod koniec dodajemy starty czosnek.
  • Dodajemy fasolkę wraz z wodą z gotowania oraz przyprawy i gotujemy przez ok. 5 minut na większym ogniu bez przykrycia.
  • Dodajemy krojone pomidory z puszki,doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, gotujemy fasolkę po bretońsku kolejne 15 minut pod przykryciem.