Dania z ciecierzycą

  • 2

Czy wiesz, jak wiele wspaniałych dań możesz przygotować z ciecierzycy? To warzywo jest nie tylko smaczne, lecz także zdrowe. Skorzystaj z naszych sprawdzonych przepisów!

         
ocena: 5/5 głosów: 4
Dania z ciecierzycą
fot. Fotolia
Ciecierzyca to warzywo, zwane również cieciorką bądź włoskim grochem, pochodzi z Azji Zachodniej. Z terenów Bliskiego Wschodu ciecierzyca dotarła do Europy i krajów basenu Morza Śródziemnego. Uprawia się ją także w Indiach, dlatego jest składnikiem wielu tradycyjnych, hinduskich dań. Warzywo to często wykorzystywane jest również w kuchni arabskiej. To roślina wyłącznie uprawna, nie rośnie dziko.

Cieciorka to skarbnica białka, zapobiega zaparciom, a także obniża ciśnienie krwi i sprzyja odchudzaniu. W Egipcie nasiona ciecierzycy traktuje się jako afrodyzjak. Cieciorka jest też znakomitym zamiennikiem mięsa i kawy.

danie z ciecierzycą
Zdjęcie: Fotolia

POTRAWY Z CIECIERZYCY

Włoski groch jest niezwykle popularny w rejonach basenu Morza Śródziemnego oraz na Bliskim Wschodzie. Coraz częściej stosuje się go w kuchni polskiej. Co ciekawego można przyrządzić z ciecierzycy? Otóż, ze zmielonych ziaren powstaje humus, czyli rodzaj pasty używany do smarowania chleba, placków a nawet jako dodatek do kebabu. Cieciorkę możesz również ugotować, w tej formie sprawdzi się jak składnik sałatek oraz dań warzywnych.

Z nasion ciecierzycy wyrabia się specjalną mąkę (nie zawiera glutenu), która służy do wypieku placków. Cieciorka wspaniale smakuje z pietruszką, kolendrą, cynamonem, oliwą i masłem.

NASZE PRZEPISY

Zupa krem z ciecierzycy będzie smakowała całej rodzinie. Jest gęsta i sycąca. Możesz podać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym. Na pewno szybko zniknie z talerza, a Twoi najbliżsi będą prosić o dokładkę. Sprawdź!

Sałatka z ciecierzycą i serem feta jest bardzo wartościowym posiłkiem. Świeże warzywa nadają tej potrawie niezwykłego smaku i aromatu. To danie sprawdzi się podczas romantycznej kolacji we dwoje. Przekonaj się!

sałatka z ciecierzycą

Ciecierzyca ma mało wyrazisty, delikatny smak. Aby go podkreślić, wystarczy, że użyjesz aromatycznych przypraw, np. papryki. Przygotowując  pulpeciki z ciecierzycy, dopraw je kolendrą, kminem i sokiem z cytryny. Ta potrawa ucieszy nie tylko smakoszy kuchni wegetariańskiej, lecz  także tych, którzy szukają oryginalnych smaków. Polecamy wypróbować ten przepis!

A może masz ochotę na kotlety z ciecierzycy? Wyglądają naprawdę bardzo apetycznie. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebny będzie blender. To dobre i proste danie na pewno zasmakuje wszystkim domownikom!

pulpety z ciecierzycy 

A czy Wy przyrządzacie jakieś dania z ciecierzycą? Macie swoje ulubione? My polecamy pastę z ciecierzycy z koperkiem. Czekamy na Wasze komentarze!

Przeczytaj także, jak gotować ciecierzycę >>>