Dieta dla diabetyków

Jak powinna się odżywiać osoba chora na cukrzycę? Które produkty są zakazane?

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Dieta dla diabetyków
Produkty zalecane

Stałym elementem jadłospisu diabetyków powinny być produkty bogate w błonnik, który nie tylko jest doskonałym wypełniaczem żołądka, wywołującym uczucie sytości, ale też zmniejsza wchłanianie tłuszczu i glukozy z przewodu pokarmowego oraz zapobiega gwałtownemu wzrostowi glukozy we krwi. Błonnik zawierają m.in. kasza gryczana, ciemne pieczywo, płatki owsiane i surowe warzywa. Należy spożywać stałą ilość węglowodanów w poszczególnych posiłkach, a także ograniczyć tłuszcze, zwłaszcza zwierzęce – w zamian stosować można oleje i margaryny roślinne, które pomagają w utrzymaniu odpowiedniego poziomu cukru. Korzystne działanie mają też bogate w tłuszcze nienasycone ryby i oliwa z oliwek.

Produkty zakazane

Nie powinno się jeść zbyt dużej ilości owoców i pić soków – nawet tych z adnotacją „bez cukru”, gdyż zwykle powstają ze słodkich owoców, więc zawierają szkodliwą dla diabetyków fruktozę. Szczególnie ryzykowne jest podjadanie bananów i winogron, gdyż momentalnie zwiększają one poziom glukozy.

Czytaj dalej w serwisie Diety.wieszjak.pl. Zapraszamy!