Lodówka potrafi wysuszyć chleb, sprawić, że ziemniaki nabiorą słodkości a miód w niej stwardnieje. Jakie jeszcze produkty nie powinny być przechowywane w lodówce?
Cebula jest jednym z warzyw, które nie powinny być przechowywane w lodówce. Zachowuje swoją świeżość do 30 dni pod warunkiem, że będzie prawidłowo przechowywana - czyli w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Dlaczego? Gdy cebula jest schłodzona - zimna i wilgotna temperatura w lodówce przetwarza skrobię w cukier (to samo dzieje się z ziemniakami). Cebula staje się szybciej miękka i rozmokła, i jak już chyba niektórzy z was odkryli - zawartość lodówki przechodzi nie najlepszym zapachem cebuli.
Zamiast w lodówce należy cebule, takie jak białe, żółte, czerwone, przechowywać w siatce lub w misce w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Najlepsza temperatura przechowywania to od 7 do 10℃. Jeśli nie masz takiego miejsca to w temperaturze pokojowej cebula przetrwa do tygodnia.
Nie trzymaj cebuli w woreczku plastikowym czy papierowym - cebula potrzebuje oddychać, dodatkowo oddziel ją od ziemniaków, bo pyry wydzielają wilgotność, która przyspiesza rozkład cebuli.
Ta zasada nie odnosi się do cebuli zielonej czy szczypiorku, mają one większą zawartość wody i powinny być przechowywane schłodzone.
Co zrobić aby uniknąć płakania podczas siekania cebuli? Należy ją wstawić do lodówki na 30 minut, następnie odciąć czubek, obrać z łupinki ale zostawić końcówkę korzenną w całości, jako że właśnie tam jest największa zawartość siarki, która przetwarza się w lotny sulfin etylu powodując łzawienie.
Zdjęcie: Fotolia
Krótka lista produktów, które również powinny być trzymane z dala od lodówki to:
- pomidory
- bazylia
- awokado
- czosnek
- olej oliwkowy
- kawa
- chleb
- ziemniaki
- miód
Polecamy przepis na przystawki z cebuli >>>
Cebula jest jednym z warzyw, które nie powinny być przechowywane w lodówce. Zachowuje swoją świeżość do 30 dni pod warunkiem, że będzie prawidłowo przechowywana - czyli w chłodnym, suchym i ciemnym miejscu.
Dlaczego? Gdy cebula jest schłodzona - zimna i wilgotna temperatura w lodówce przetwarza skrobię w cukier (to samo dzieje się z ziemniakami). Cebula staje się szybciej miękka i rozmokła, i jak już chyba niektórzy z was odkryli - zawartość lodówki przechodzi nie najlepszym zapachem cebuli.
Zamiast w lodówce należy cebule, takie jak białe, żółte, czerwone, przechowywać w siatce lub w misce w chłodnym, suchym i przewiewnym miejscu. Najlepsza temperatura przechowywania to od 7 do 10℃. Jeśli nie masz takiego miejsca to w temperaturze pokojowej cebula przetrwa do tygodnia.
Nie trzymaj cebuli w woreczku plastikowym czy papierowym - cebula potrzebuje oddychać, dodatkowo oddziel ją od ziemniaków, bo pyry wydzielają wilgotność, która przyspiesza rozkład cebuli.
Ta zasada nie odnosi się do cebuli zielonej czy szczypiorku, mają one większą zawartość wody i powinny być przechowywane schłodzone.
Co zrobić aby uniknąć płakania podczas siekania cebuli? Należy ją wstawić do lodówki na 30 minut, następnie odciąć czubek, obrać z łupinki ale zostawić końcówkę korzenną w całości, jako że właśnie tam jest największa zawartość siarki, która przetwarza się w lotny sulfin etylu powodując łzawienie.
Zdjęcie: Fotolia
Krótka lista produktów, które również powinny być trzymane z dala od lodówki to:
- pomidory
- bazylia
- awokado
- czosnek
- olej oliwkowy
- kawa
- chleb
- ziemniaki
- miód
Polecamy przepis na przystawki z cebuli >>>
LauraLaura
marcinka
niezły kąsek
weronikaS