Lśniąca skórka, soczysty miąższ i cudowny aromat. Za to właśnie kochamy pomidory, które stanowią jeden z podstawowych produktów polskiej kuchni. Są one rozpowszechnione na całym świecie - trudno znaleźć narodową kuchnię, w której nie pojawiłoby się choć jedno danie z ich dodatkiem. Zobacz naszą propozycję na zapiekane pomidory faszerowane!
Faszerowane pomidory z mozzarellą
Nie masz pomysłu na gorącą przystawkę na imprezę lub spotkanie ze znajomymi? W takim razie sięgnij po zapiekane pomidory z pysznym mięsno-warzywnym farszem. Sprawdź, jak to zrobić!
1. Przygotuj: kilka dużych pomidorów, 1 dużą kulkę sera mozzarella, kilkanaście czarnych oliwek, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego), 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę tymianku, sól i pieprz do smaku.
2. Czosnek i cebulę obierz a następnie posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na patelni do momentu, aż cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni.
3. Z pomidorów odkrój górną część, usuń pestki z miąższem (nie wyrzucaj ich!), opłucz i posól.
4. Miąższ i pokrojone oliwki dorzuć do mięsa mielonego. Dopraw oregano, bazylią, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
5. Gotowym farszem nadziej pomidory, na wierzch każdego połóż plasterek mozzarelli a następnie przełóż na blachę do pieczenia i zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
6. Pomidory podawaj na gorąco, dekorując je listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Fot. Fotolia
Patenty na przetwory z pomidorów
Udało Ci się kupić pyszne, pachnące pomidory i nie wiesz co z nich przygotować? Dobrym pomysłem jest zamknięcie ich unikalnego smaku w rozmaitych przetworach. Zobacz, jak zamknąć pomidory w słoikach, by cieszyć się nimi nawet w zimie!
Pierwszym co się nasuwa na myśl, gdy pada hasło „przetwory z pomidorów” to oczywiście przecier pomidorowy. Nic dziwnego - jest to rzecz, którą najczęściej wykorzystuje się w rozmaitych daniach. Jeśli zatem masz pod ręką kilka kilogramów świeżych i mięsistych pomidorów - zrób z nich pomidorową papkę i ciesz się domowym przecierem.
Inną popularną rzeczą są suszone pomidory, czyli warzywa suszone w piekarniku a później wrzucone do słoika razem z oliwno-octową zalewą. Taki przysmak można wykorzystać na przykład do kanapek, roladek lub jako element urozmaicający pasztety.
Z marynat możesz także przygotować kiszone pomidory - robi się je podobnie do kiszonych ogórków. Jeśli wolisz wersję suszoną, a nie chce Ci się robić pomidorów w zalewie, zawsze możesz je pokroić na małe kawałki i tak ususzyć z dodatkiem czosnku - taka przyprawa świetnie sprawdzi się do sosu bolońskiego lub lazanii.
A co powiesz na chutneye lub domowe ketchupy? To również jest w zasięgu Twoich rąk - wystarczy ugotować pomidory w odpowiedni sposób, dodać kilka przypraw i cieszyć się domowymi zimnymi sosami. Jeśli jednak wolisz słodkie przetwory - sprawdź jak smakują dżemy i konfitury z pomidorów, które możesz bez problemu wykorzystać do naleśników, gofrów lub deserów!
Fot. Fotolia
Pomidor - bohater każdej potrawy
Nie masz ręki do przetworów lub zwyczajnie masz ochotę wykorzystać te, które zalegają w Twojej spiżarni? A może masz ochotę sprawdzić, do czego można wykorzystać świeże pomidory? Jeśli tak, to sprawdź poniższe kulinarne inspiracje na to królujące w sierpniu warzywo!
Jedną z prostszych metod wykorzystania świeżego pomidora, są rozmaite sałatki. Warzywo to jest podstawą do tradycyjnego caprese czy sałatki greckiej. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić surówek do obiadu bez dodatku pomidora - łączymy go z sałatami, świeżym ogórkiem czy też cebulą. W wersji suszonej pomidora można dodawać także do sałatek rybnych, w tym z tuńczykiem czy łososiem.
Pomidory również świetnie nadają się do zapiekania - zarówno odmiany duże (np. gargamel lub bawole serce), jak i małe (np. cherry), które stanowią jednocześnie element dekoracyjny.
Wyśmienicie smakują w połączeniu z innymi warzywami, w tym marchewką, bakłażanem lub brokułem, oraz mięsami - bez wątpienia najlepszym towarzystwem dla pomidorów jest różnego rodzaju drób oraz wieprzowina.
Oprócz zapiekanek mięsno-warzywnych, pomidory możesz dodawać do nadzienia do faszerowanych bakłażanów, papryk lub pieczarek.
Fot. Fotolia
Mówiąc o pomidorach nie sposób nie wspomnieć o zupie pomidorowej. Jej smak każdy z nas zna - jedliśmy ją w przedszkolu, domu czy jakiejkolwiek jadłodajni. Sposobów na jej przygotowanie jest setki a jedno je łączy - smak i aromat pochodzący z pysznych pomidorów. Do jej produkcji możesz wykorzystać własny przecier lub sok, lub, jeśli wcześniej były robione pomidory suszone - miąższ ze świeżych warzyw.
A co powiesz na desery z pomidorów? Jak się okazuje, te warzywa można bez trudu wykorzystywać do ciast - podobnie jak marchewkę, wystarczy dodać pomidory do surowej masy, by cieszyć się wyjątkowym wypiekiem.
Ciekawym patentem są także pomidory z karmelem i lodami waniliowymi - taki deser z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i znajomych. Naprawdę warto choć raz go spróbować – smak jest niezapomniany!
A jakie są Wasze ulubione przetwory, dania (a może desery?) z pomidorami w roli głównej? Czy tak jak i u nas, te warzywa królują w Waszej kuchni? Może macie swoje ulubione odmiany, które wykorzystujecie najczęściej? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach!
Faszerowane pomidory z mozzarellą
Nie masz pomysłu na gorącą przystawkę na imprezę lub spotkanie ze znajomymi? W takim razie sięgnij po zapiekane pomidory z pysznym mięsno-warzywnym farszem. Sprawdź, jak to zrobić!
1. Przygotuj: kilka dużych pomidorów, 1 dużą kulkę sera mozzarella, kilkanaście czarnych oliwek, 1 dużą cebulę, 2 ząbki czosnku, 0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wieprzowego), 1 łyżeczkę oregano, 1 łyżeczkę bazylii, szczyptę tymianku, sól i pieprz do smaku.
2. Czosnek i cebulę obierz a następnie posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na patelni do momentu, aż cebula się zeszkli, dodaj mięso mielone i smaż aż się zarumieni.
3. Z pomidorów odkrój górną część, usuń pestki z miąższem (nie wyrzucaj ich!), opłucz i posól.
4. Miąższ i pokrojone oliwki dorzuć do mięsa mielonego. Dopraw oregano, bazylią, tymiankiem oraz solą i pieprzem.
5. Gotowym farszem nadziej pomidory, na wierzch każdego połóż plasterek mozzarelli a następnie przełóż na blachę do pieczenia i zapiekaj przez 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C.
6. Pomidory podawaj na gorąco, dekorując je listkami świeżej bazylii. Smacznego!
Fot. Fotolia
Patenty na przetwory z pomidorów
Udało Ci się kupić pyszne, pachnące pomidory i nie wiesz co z nich przygotować? Dobrym pomysłem jest zamknięcie ich unikalnego smaku w rozmaitych przetworach. Zobacz, jak zamknąć pomidory w słoikach, by cieszyć się nimi nawet w zimie!
Pierwszym co się nasuwa na myśl, gdy pada hasło „przetwory z pomidorów” to oczywiście przecier pomidorowy. Nic dziwnego - jest to rzecz, którą najczęściej wykorzystuje się w rozmaitych daniach. Jeśli zatem masz pod ręką kilka kilogramów świeżych i mięsistych pomidorów - zrób z nich pomidorową papkę i ciesz się domowym przecierem.
Inną popularną rzeczą są suszone pomidory, czyli warzywa suszone w piekarniku a później wrzucone do słoika razem z oliwno-octową zalewą. Taki przysmak można wykorzystać na przykład do kanapek, roladek lub jako element urozmaicający pasztety.
Z marynat możesz także przygotować kiszone pomidory - robi się je podobnie do kiszonych ogórków. Jeśli wolisz wersję suszoną, a nie chce Ci się robić pomidorów w zalewie, zawsze możesz je pokroić na małe kawałki i tak ususzyć z dodatkiem czosnku - taka przyprawa świetnie sprawdzi się do sosu bolońskiego lub lazanii.
A co powiesz na chutneye lub domowe ketchupy? To również jest w zasięgu Twoich rąk - wystarczy ugotować pomidory w odpowiedni sposób, dodać kilka przypraw i cieszyć się domowymi zimnymi sosami. Jeśli jednak wolisz słodkie przetwory - sprawdź jak smakują dżemy i konfitury z pomidorów, które możesz bez problemu wykorzystać do naleśników, gofrów lub deserów!
Fot. Fotolia
Pomidor - bohater każdej potrawy
Nie masz ręki do przetworów lub zwyczajnie masz ochotę wykorzystać te, które zalegają w Twojej spiżarni? A może masz ochotę sprawdzić, do czego można wykorzystać świeże pomidory? Jeśli tak, to sprawdź poniższe kulinarne inspiracje na to królujące w sierpniu warzywo!
Jedną z prostszych metod wykorzystania świeżego pomidora, są rozmaite sałatki. Warzywo to jest podstawą do tradycyjnego caprese czy sałatki greckiej. Wiele osób nie potrafi sobie wyobrazić surówek do obiadu bez dodatku pomidora - łączymy go z sałatami, świeżym ogórkiem czy też cebulą. W wersji suszonej pomidora można dodawać także do sałatek rybnych, w tym z tuńczykiem czy łososiem.
Pomidory również świetnie nadają się do zapiekania - zarówno odmiany duże (np. gargamel lub bawole serce), jak i małe (np. cherry), które stanowią jednocześnie element dekoracyjny.
Wyśmienicie smakują w połączeniu z innymi warzywami, w tym marchewką, bakłażanem lub brokułem, oraz mięsami - bez wątpienia najlepszym towarzystwem dla pomidorów jest różnego rodzaju drób oraz wieprzowina.
Oprócz zapiekanek mięsno-warzywnych, pomidory możesz dodawać do nadzienia do faszerowanych bakłażanów, papryk lub pieczarek.
Fot. Fotolia
Mówiąc o pomidorach nie sposób nie wspomnieć o zupie pomidorowej. Jej smak każdy z nas zna - jedliśmy ją w przedszkolu, domu czy jakiejkolwiek jadłodajni. Sposobów na jej przygotowanie jest setki a jedno je łączy - smak i aromat pochodzący z pysznych pomidorów. Do jej produkcji możesz wykorzystać własny przecier lub sok, lub, jeśli wcześniej były robione pomidory suszone - miąższ ze świeżych warzyw.
A co powiesz na desery z pomidorów? Jak się okazuje, te warzywa można bez trudu wykorzystywać do ciast - podobnie jak marchewkę, wystarczy dodać pomidory do surowej masy, by cieszyć się wyjątkowym wypiekiem.
Ciekawym patentem są także pomidory z karmelem i lodami waniliowymi - taki deser z pewnością zaskoczy Twoich bliskich i znajomych. Naprawdę warto choć raz go spróbować – smak jest niezapomniany!
A jakie są Wasze ulubione przetwory, dania (a może desery?) z pomidorami w roli głównej? Czy tak jak i u nas, te warzywa królują w Waszej kuchni? Może macie swoje ulubione odmiany, które wykorzystujecie najczęściej? Podzielcie się swoimi doświadczeniami w komentarzach!
Weronika91