Jak zrobić kiełbasę polską?

Kiełbasę polską przyrządza się z mięsa wieprzowego, które zostało drobno zmielone. Dodaje się do niego saletrę i przyprawy, a później miesza do uzyskania jednolitej masy. Domowe wędliny mają niepowtarzalny aromat, znacznie przewyższający zapach wędlin wytwarzanych przemysłowo.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić kiełbasę polską?
fot. Fotolia
Smak domowych wędlin jest niepowtarzalny. Mięso należy dokładnie wymieszać z przyprawami, tak aby powstała jednolita masa.

Kiełbasa domowa polska – jak przygotować farsz

Kiełbasę polską przyrządza się z drobno mielonego mięsa wieprzowego: w połowie z nieścięgnistego chudego mięsa, a w połowie z nieścięgnistego mięsa tłustego. Po zmieleniu mięso powinno postać przez ok. 1 dzień w chłodnym pomieszczeniu. Następnie do farszu dodaje się saletrę z solą, a potem przyprawia się go pieprzem, tymiankiem, majerankiem i czosnkiem. Można też dodać ziarenka jałowca.

Jak nadziewać jelita wieprzowe mięsem

Przyprawionym mięsem należy nadziać jelita wieprzowe. Robi się to następująco:
  • jelita moczy się w preparacie do moczenia jelit naturalnych,
  • mięso delikatnie wkłada się do jelit tak, żeby je wypełniało (można do tego wykorzystać nadziewarkę, szprycę),
  • jelita z kiełbasą dzieli się na równe odcinki poprzez skręcenie ich,
  • nadmiar powietrza usuwa się z jelit poprzez nakłucie ich igłą.

Wędzenie kiełbasy polskiej

Kiełbasę należy wędzić przez 3-4 dni na zimnym dymie. Wędlina powinna uzyskać jasnobrązowy kolor. Po uwędzeniu kiełbasę wiesza się na kolejne 3-4 dni w przewiewnym miejscu, dzięki czemu może ona podsuszyć się trochę i dojrzeć.