Kiełbasa pojawia się na polskim stole bardzo często. Ze względu na bogaty wybór może być przygotowywana na różne sposoby.
Rodzaje kiełbasy
Istniej wiele rodzajów kiełbas. Najczęściej dzieli się je na trzy grupy w zależności od procentowej zawartości wody:
Do czego wykorzystać kiełbasę
Kiełbasa może być wykorzystywana we wszystkich posiłkach i podawana zarówno na zimno (kanapki, koreczki), jak i na ciepło (potrawy z kiełbasy: kiełbasa z patelni z cebulką, jajecznica z kiełbasą).
Kiełbasa z grilla
Najczęściej na ruszcie, oprócz mięs, ryb i warzyw, pojawia się kiełbasa. Najłatwiej ją kupić i przyrządzić. Należy jednak pamiętać, że kiełbasa na grilla powinna być dobrej jakości i niezbyt tłusta. Oprócz zwykłej kiełbasy doskonale nadaje się również biała parzona. Przed położeniem na ruszt kiełbasę należy naciąć ze wszystkich stron, aby tłuszcz mógł się równomiernie wytapiać. Następnie położyć na odpowiedniej wysokości i przekręcać co jakiś czas. Zdrowszą alternatywą może być kiełbasa z piekarnika.
Kiełbasa na obiad
Kiełbasę można użyć do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Kiełbasa może być składnikiem lecza (cebula, papryka, pomidory, cukinia), makaronowej zapiekanki, fasolki po bretońsku, risotta, bigosu czy gulaszu. Najpopularniejszymi zupami z dodatkiem kiełbasy są: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały, zupa fasolowa, grochówka czy zupa szczawiowa.
Rodzaje kiełbasy
Istniej wiele rodzajów kiełbas. Najczęściej dzieli się je na trzy grupy w zależności od procentowej zawartości wody:
- kiełbasy nietrwałe – do 72%, np. biała kiełbasa, zwyczajna,
- kiełbasy półtrwałe – 36-56%, np. kabanosy, kiełbasa żywiecka,
- kiełbasy trwałe – ok. 36%, np. salami, kiełbasa sucha krakowska.
Do czego wykorzystać kiełbasę
Kiełbasa może być wykorzystywana we wszystkich posiłkach i podawana zarówno na zimno (kanapki, koreczki), jak i na ciepło (potrawy z kiełbasy: kiełbasa z patelni z cebulką, jajecznica z kiełbasą).
Kiełbasa z grilla
Najczęściej na ruszcie, oprócz mięs, ryb i warzyw, pojawia się kiełbasa. Najłatwiej ją kupić i przyrządzić. Należy jednak pamiętać, że kiełbasa na grilla powinna być dobrej jakości i niezbyt tłusta. Oprócz zwykłej kiełbasy doskonale nadaje się również biała parzona. Przed położeniem na ruszt kiełbasę należy naciąć ze wszystkich stron, aby tłuszcz mógł się równomiernie wytapiać. Następnie położyć na odpowiedniej wysokości i przekręcać co jakiś czas. Zdrowszą alternatywą może być kiełbasa z piekarnika.
Kiełbasa na obiad
Kiełbasę można użyć do przygotowania prostego i szybkiego obiadu. Kiełbasa może być składnikiem lecza (cebula, papryka, pomidory, cukinia), makaronowej zapiekanki, fasolki po bretońsku, risotta, bigosu czy gulaszu. Najpopularniejszymi zupami z dodatkiem kiełbasy są: żurek z białą kiełbasą, barszcz biały, zupa fasolowa, grochówka czy zupa szczawiowa.