Rabarbar to roślina, którą jako jedną z pierwszych w roku możemy używać do słodkich wypieków, czy orzeźwiających kompotów. Pojawia się w naszych ogródkach już wczesną wiosną.
Czy rabarbar trzeba obierać?
Łodyg młodego rabarbaru absolutnie nie trzeba obierać, jego skórka jest miękka i delikatna. Natomiast starsze, większe, zbierane późną wiosną jak najbardziej obieramy. Te pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy naszej potrawy.
Jak obrać rabarbar?
Świeżym rabarbarem cieszymy się tylko kilka miesięcy w roku. Jeśli chcielibyśmy zaopatrzyć się w jego zapasy możemy zamrozić.
Czy rabarbar trzeba obierać?
Łodyg młodego rabarbaru absolutnie nie trzeba obierać, jego skórka jest miękka i delikatna. Natomiast starsze, większe, zbierane późną wiosną jak najbardziej obieramy. Te pędy mogą mieć włóknistą skórkę, która będzie przeszkadzać przy gotowaniu i psuć efekt końcowy naszej potrawy.
Jak obrać rabarbar?
- Na początku odrywamy liście i dokładnie płuczemy łodygi pod bieżącą wodą.
- Odcinamy końcówki pędów, które często są suche i twarde.
- Za pomocą małego noża chwytamy włókna na końcu łodygi i pociągamy je w górę, w ten sposób usuwamy wszystkie włókna.
- Następnie kroimy rabarbar według uznania i potrzeby.
Świeżym rabarbarem cieszymy się tylko kilka miesięcy w roku. Jeśli chcielibyśmy zaopatrzyć się w jego zapasy możemy zamrozić.
- Rabarbar myjemy, usuwamy liście i obieramy skórkę.
- Kroimy rabarbar na kawałki.
- Przekładamy je na metalowe sitko i wkładamy na kilkadziesiąt sekund do wrzątku, a następnie do lodowatej wody.
- Czekamy, aż woda obcieknie. Następnie pakujemy rabarbar do woreczków i wkładamy do zamrażarki.