Przypomnijmy krótko: pomysłodawcą tych kompozycji jest Agencja marketingowa WHYBIN TBWA. Jadalne flagi zostały przygotowane na Międzynarodowy Festiwal Jedzenia, który odbył się w Sydney. Każda flaga została wykonana z potraw i produktów spożywczych, które w danym kraju są popularne i z których on słynie. Zaczynamy prezentację!
Mieszkańcy Półwyspu Iberyjskiego uwielbiają ryż i kiełbasę chorizo. Chorizo to tradycyjna, hiszpańska kiełbasa, którą robi się z wieprzowiny. Można ją rozpoznać po mocnym, charakterystycznym zapachu.
Warto wiedzieć, że chorizo to nazwa, która określa całą grupę hiszpańskich kiełbas - wszystkie łączy fakt wykorzystywania wędzonej słodkiej papryki podczas produkcji. Poszczególne typy różnią się wielkością, pikantnością, stopniem zmielenia czy rasą świń, których mięso stanowi podstawę tych kiełbas. Hiszpanie jedzą je codziennie!
Źródło: www. zalajkowane.pl
2. Indie
Kraj ten słynie z curry, ryżu i papadu, czyli cienkiego, chrupkiego naleśnika, który przeważnie wyrabiany jest z ciecierzycy, soczewicy, odmiany czarnej fasoli oraz mąki ryżowej.
Papad przypomina z wyglądu meksykańską tortillę. Można go smażyć, opiekać bądź piec - w mikrofalówce lub piekarniku. Zazwyczaj jest przekąską bądź przystawką w trakcie posiłku.
Źródło: www. zalajkowane.pl
3. Indonezja
To państwo, w którym mieszkańcy kochają sambal. Co to takiego? To typowo indonezyjski sos chilli. Dodaje się go do wielu potraw, uzupełnia każde danie. Sambal jest gęstszy niż meksykańska salsa.
W zależności od tego, jak zostaną dobrane składniki, można wyróżnić wiele rodzajów tego sosu (różnią się one między sobą smakiem i ostrością). Osoby, które lubią jeść naprawdę ostro, śmiało mogą powiedzieć, że właśnie znalazły coś dla siebie.
Źródło: www. zalajkowane.pl
4. Korea Południowa
Ten kraj słynie z kimbapu. Co to jest? Tradycyjne danie kuchni koreańskiej, przyrządza się je z ryżu, który owinięty jest w wodorosty. W kimbapie znajdują się także: awokado, paluszki krabowe czy smażony tuńczyk. Koreańczycy przygotowują ten przysmak na wiele sposobów.
O kimbapie mówi się, że to koreańskie sushi, jednak te dwie potrawy mają wspólny jedynie kształt. Kimbap to forma kanapki, którą mieszkańcy Korei zabierają ze sobą do pracy bądź na piknik. Masz ochotę spróbować? Zachęcamy!
Źródło: www. zalajkowane.pl
5. Stany Zjednoczone
Co jest charakterystyczne dla tego kraju? Nietrudno zgadnąć - hot-dog, ketchup i musztarda. Typowy Amerykanin żywi się w sposób tłusty, kaloryczny i niezdrowy.
Mieszkańcy tego państwa jedzą także wiele gotowych posiłków, które można kupić w każdym supermarkecie (w sklepach sprzedają nawet gotowe mikstury, by zrobić naleśniki). Na obiad najchętniej zjadają burgery z frytkami.
Źródło: www. zalajkowane.pl
6. Wielka Brytania
W tym kraju dużą popularnością cieszy się scone, śmietana oraz dżemy. Ten pierwszy przysmak to okrągłe ciastko bez żadnych dodatków. Zazwyczaj Anglicy łamią je i smarują masłem. W Wielkiej Brytanii scone podaje się podczas picia herbaty (tzw. tea time).
Ciastka mogą mieć lukrowaną polewę (w cieście mogą również się znajdować suszone owoce, np. żurawina). W Anglii obiad jada się bardzo późno, zazwyczaj po godzinie 18. Typowym daniem obiadowym Anglików są frytki (ziemniaki kroi się w łupki) z rybą.
Źródło: www. zalajkowane.pl
Flagi wykonane z jedzenia to ciekawy i oryginalny pomysł, prezentujący jednocześnie charakterystyczne produkty lub dania danego kraju. A jak Waszym zdaniem wyglądałaby mapa Polski? Pierogi? Bigos? Może ktoś z Was ma jakieś pomysły? Zapraszamy do podzielenia się swoją wizją na ten temat!
Przeczytaj także, jak jedzą Chilijczycy >>>
pietroocha