Le réveillon, czyli świąteczna uczta
Tak jak i w Polsce również we Francji większość świątecznego budżetu przeznaczana jest na prezenty i długą listę jedzenia i oczywiście wina. Francuzi bogato zdobią domy świątecznymi dekoracjami, organizują jarmarki, a każde miasto ma w zwyczaju wystawiać na rynku szopkę świąteczną.
Święta we Francji różnią się w zależności od regionów, jednak tradycyjnie francuska rodzina zasiadała do uczty wigilijnej nazywanej we Francji „le réveillon”, która odbywa się po pasterce (lub czasem i przed) 24 grudnia.
Mimo coraz bardziej laickiego charakteru Świąt, w wielu francuskich domach jada się tradycyjne potrawy kiedy przykładowo w Alzacji zwykle jest to gęś, to w Burgundii króluje indyk – obydwa rodzaje drobiu często faszeruje się jadalnymi kasztanami. Pieczyste wielu francuzów polewa sosem żurawinowym.
W Paryżu natomiast w wielu domach jada się ostrygi (mówi się, że paryskie izby przyjęć są przepełnione pacjentami z poranionymi przy otwieraniu ostryg rękoma). Na wielu stołach pojawia się też foie gras.
Prowansja z kolei, kraina w południowo-wschodniej Francji nad Morzem Śródziemnym słynie z ryb, tradycyjną potrawą jest ryba pieczona w całości w soli morskiej.
Podobną rybę jak mieszkańcy Prowansji na Święta przygotował Kristofe – zobacz przepis na rybę pieczoną w soli>>>
Świąteczna kłoda na deser
Francuskie Święta Bożego Narodzenie, czyli Noël, nie mogą obejść się bez kłody, a dokładnie „świątecznej kłody” - tradycyjnego deseru bûche de noël, przypominającego polską roladę, z kremem albo lodami.
Świąteczna kłoda to cienkie biszkoptowe ciasto posmarowane kremem i zrolowane w długi „konar”. Wymaga dużej sprawności przy przyrządzaniu, czasem i dwóch par rąk, ponieważ ciasto chętnie pęka. Pomaga podobno zrolowanie i odrolowanie ciasta gdy jest jeszcze ciepłe, tak aby nabrało kształtu. Tradycyjnie bûche de noël pokryte jest polewą czekoladową i grzybkami z bezy, jednak dzisiaj sięga się też po bardziej wymyślne ozdoby.
Tutaj znajdziecie rewelacyjny przepis autorstwa Berniki na Świąteczne polano czyli Bûche de Noël>>>
W Prowansji jada się podczas wigilii symboliczne trzynaście deserów, które odpowiadają Chrystusowi i dwunastu Apostołom. Przykładowo – suszone figi symbolizują zakon Franciszkanów, migdały - Karmelitów, i tak dalej trwa tradycyjna słodka wyliczanka...
Joyeux Noël, czyli Wesołych Świąt!
Więcej przepisów na potrawy z kuchni francuskiej, nie tylko świąteczne, w dziale przepisów kuchnia francuska na gotujmy.pl>>>
Tak jak i w Polsce również we Francji większość świątecznego budżetu przeznaczana jest na prezenty i długą listę jedzenia i oczywiście wina. Francuzi bogato zdobią domy świątecznymi dekoracjami, organizują jarmarki, a każde miasto ma w zwyczaju wystawiać na rynku szopkę świąteczną.
Święta we Francji różnią się w zależności od regionów, jednak tradycyjnie francuska rodzina zasiadała do uczty wigilijnej nazywanej we Francji „le réveillon”, która odbywa się po pasterce (lub czasem i przed) 24 grudnia.
Mimo coraz bardziej laickiego charakteru Świąt, w wielu francuskich domach jada się tradycyjne potrawy kiedy przykładowo w Alzacji zwykle jest to gęś, to w Burgundii króluje indyk – obydwa rodzaje drobiu często faszeruje się jadalnymi kasztanami. Pieczyste wielu francuzów polewa sosem żurawinowym.
W Paryżu natomiast w wielu domach jada się ostrygi (mówi się, że paryskie izby przyjęć są przepełnione pacjentami z poranionymi przy otwieraniu ostryg rękoma). Na wielu stołach pojawia się też foie gras.
Prowansja z kolei, kraina w południowo-wschodniej Francji nad Morzem Śródziemnym słynie z ryb, tradycyjną potrawą jest ryba pieczona w całości w soli morskiej.
Podobną rybę jak mieszkańcy Prowansji na Święta przygotował Kristofe – zobacz przepis na rybę pieczoną w soli>>>
Świąteczna kłoda na deser
Francuskie Święta Bożego Narodzenie, czyli Noël, nie mogą obejść się bez kłody, a dokładnie „świątecznej kłody” - tradycyjnego deseru bûche de noël, przypominającego polską roladę, z kremem albo lodami.
Świąteczna kłoda to cienkie biszkoptowe ciasto posmarowane kremem i zrolowane w długi „konar”. Wymaga dużej sprawności przy przyrządzaniu, czasem i dwóch par rąk, ponieważ ciasto chętnie pęka. Pomaga podobno zrolowanie i odrolowanie ciasta gdy jest jeszcze ciepłe, tak aby nabrało kształtu. Tradycyjnie bûche de noël pokryte jest polewą czekoladową i grzybkami z bezy, jednak dzisiaj sięga się też po bardziej wymyślne ozdoby.
Tutaj znajdziecie rewelacyjny przepis autorstwa Berniki na Świąteczne polano czyli Bûche de Noël>>>
W Prowansji jada się podczas wigilii symboliczne trzynaście deserów, które odpowiadają Chrystusowi i dwunastu Apostołom. Przykładowo – suszone figi symbolizują zakon Franciszkanów, migdały - Karmelitów, i tak dalej trwa tradycyjna słodka wyliczanka...
Joyeux Noël, czyli Wesołych Świąt!
Więcej przepisów na potrawy z kuchni francuskiej, nie tylko świąteczne, w dziale przepisów kuchnia francuska na gotujmy.pl>>>