Gruszki to po jabłkach najpopularniejsze owoce jesieni. Możemy zjadać je nie tylko na surowo ale także przygotowywać na wiele sposobów: na słodko i wytrawnie. Gruszki dzielą się na kilkadziesiąt odmian. My przedstawimy te najpopularniejsze.
To średniej wielkości gruszki pochodzące z Anglii występujące na przełomie września i października. Owoce konferencji mają charakterystyczną matową skórkę. Są słodkie, soczyste oraz aromatyczne i tym samym doskonale nadają się na desery.
Przepisy z wykorzystaniem konferencji:
Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy
Surówka z dyni i gruszki, ze śliwkami
Carpaccio z gruszek i czekolady
Sałatka ze szpinaku z gruszką
Deser serowo-owocowy
Faworytka
Bardziej znana jako Klapsa pojawia się już w sierpniu i jest najpopularniejszą letnia odmianą gruszki. Nie nadaje się do długiego przechowywania. Wykorzystywana do deserów i zjadania na surowo.
Przepisy na Klapsy:
Wątróbka z gruszkami
Szarlotka z gruszkami
Tarta z gruszkami
Komisówka
Pojawia się jesienią. Jest uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. Świeże komisówki najlepiej zjadać na surowo.
Bonkreta Williamsa
To odmiana letnia. Gruszki Bonkrety są żółte z czerwonym rumieńcem. Niezwykle aromatyczne owoce są wykorzystywane na susz i kompoty oraz jedzone na surowo.
Kompot z suszonych gruszek
Kompot na zimę
General Leclerc
Ma charakterystyczne, duże, rdzawe owoce wykorzystywane przede wszystkim na przetwory i desery.
Słodkie gruszki w occie
Gruszki w syropie
Lukasówka
Owoce Lukasówki są bardzo smaczne, duże i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wykorzystywana do deserów.
Gruszki w sosie szodonowym
Triumf Packhama
To zimowa odmiany gruszek o żółtym kolorze. Nadają się po zjedzeniu dopiero kilka dni po zerwaniu. Posiada przyjemny, korzenny posmak. Jest znakomita do deserów i na kompoty.
Ucierane ciasto z gruszkami
Paryżanka
Owoce Paryżanki są zielone i bardzo aromatyczne. Doskonale nadają się na przetwory.
Gruszki w syropie