Gruszki - jak dopasować odmianę do potraw?

Gruszki to pyszne, soczyste owoce z których przygotowujemy wiele potraw. W tym celu należy uważnie przyjrzeć się jakie odmiany gruszek do czego się nadają.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Gruszki - jak dopasować odmianę do potraw?

Gruszki to po jabłkach najpopularniejsze owoce jesieni. Możemy zjadać je nie tylko na surowo ale także przygotowywać na wiele sposobów: na słodko i wytrawnie. Gruszki dzielą się na kilkadziesiąt odmian. My przedstawimy te najpopularniejsze.

Konferencja

To średniej wielkości gruszki pochodzące z Anglii występujące na przełomie września i października. Owoce konferencji mają charakterystyczną matową skórkę. Są słodkie, soczyste oraz aromatyczne i tym samym doskonale nadają się na desery.

Przepisy z wykorzystaniem konferencji:

Sernik waniliowo-czekoladowo-gruszkowy

Surówka z dyni i gruszki, ze śliwkami

Carpaccio z gruszek i czekolady

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Deser serowo-owocowy



Faworytka


Bardziej znana jako Klapsa pojawia się już w sierpniu i jest najpopularniejszą letnia odmianą gruszki. Nie nadaje się do długiego przechowywania. Wykorzystywana do deserów i zjadania na surowo.

Przepisy na Klapsy:

Wątróbka z gruszkami


Szarlotka z gruszkami


Tarta z gruszkami


Komisówka


Pojawia się jesienią. Jest uważana za jedną z najsmaczniejszych odmian. Świeże komisówki najlepiej zjadać na surowo.


Bonkreta Williamsa


To odmiana letnia. Gruszki Bonkrety są żółte z czerwonym rumieńcem. Niezwykle aromatyczne owoce są wykorzystywane na susz i kompoty oraz jedzone na surowo.

Kompot z suszonych gruszek

Kompot na zimę


General Leclerc


Ma charakterystyczne, duże, rdzawe owoce wykorzystywane przede wszystkim na przetwory i desery.

Słodkie gruszki w occie


Gruszki w syropie


Lukasówka

Owoce Lukasówki są bardzo smaczne, duże i wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Wykorzystywana do deserów.

Gruszki w sosie szodonowym


Triumf Packhama


To zimowa odmiany gruszek o żółtym kolorze. Nadają się po zjedzeniu dopiero kilka dni po zerwaniu. Posiada przyjemny, korzenny posmak. Jest znakomita do deserów i na kompoty.

Ucierane ciasto z gruszkami



Paryżanka


Owoce Paryżanki są zielone i bardzo aromatyczne. Doskonale nadają się na przetwory.

Gruszki w syropie