Pomidory w naszym jadłospisie

  • 1

Drogocenne właściwości pomidora...

         
ocena: 4/5 głosów: 1
Pomidory w naszym jadłospisie
Wszyscy wiemy,że pomidory i sok pomidorowy to niezastąpione źródło potasu. Potas ten jest odpowiedzialny za regulowanie równowagi wodnej, redukuje ryzyko ataku serca, posiada on właściwości uspokajające i kojące nerwy. Pomidor zawiera antyutleniacze które przeciwdziałają powstawaniu zmarszczek, upiększają i odmładzają naszą skórę. Dzięki tym owocom nasza cera staje się coraz jędrniejsza, gładsza i nie wiotczeje. Dla mnie jedną z cenniejszych właściwości pomidora jest to, że redukują przemianę materii a zatem wyszczuplają sylwetkę. Polecam je osobą dbającym o linię bo są niskokaloryczne i zawierają 22 kcal/100 g. Pomidory możemy dostarczać organizmowi w wielu postaciach, zarówno w stanie świeżym prosto z krzaczka jak i w postaci przerobionej czyli w sokach, przecierach czy ketchupach.