Herbata - od czego zależy jej smak?

Ten pochodzący z Chin aromatyczny napój zawdzięcza swoją tajemniczość różnorodnemu wpływowi na nasz organizm.

         
ocena: 4/5 głosów: 3
Herbata - od czego zależy jej smak?
Jakość naparu herbacianego zależy od rodzaju wody. Im woda twardsza tym napój gorszy. Wody do herbaty nie powinno się zbyt długo gotować, jest mniej smaczna. Herbata zaparzana z wielokrotnie gotowanej wody traci swoje korzystne właściwości.Herbata nie powinna zbyt długo naciągać. 2-3 minuty wystarcza, by działała pobudzająco, po 5 minutach - działa uspokajająco. Herbata parzona z dodatkiem wanilii będzie miała szczególny aromat. Również suszone owoce, które najczęściej namaczamy w wodzie, dobrze jest spróbować namoczyć w herbacie - są o wiele smaczniejsze. Herbata jest też pomocna w kuchni np. do czyszczenia. Wystarczy wyczyścić wilgotnymi liśćmi herbaty patelnię a uwolnimy ją od zapachu cebuli i ryb.