Jakie przyprawy do rosołu?

  • 1

Każda dobra gospodyni domowa wie jak dobrze przyprawić rosół. Dodanie ziarnistego pieprzu, opalonej cebuli, czy suszonego grzybka to kilka pomysłów na podkreślenie jego wyśmienitego smaku.

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jakie przyprawy do rosołu?
fot. Fotolia
Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w wielu domach w naszym kraju. Gotuje się go od rana by smakował wyśmienicie. Każda gospodyni domowa ma swoje tajne przyprawy do rosołu przekazywane z pokolenia na pokolenie. Uchylimy rąbka tajemnicy i podzielimy się zebraną wiedzą.

Jakie przyprawy do rosołu?

Do wydobycia prawdziwego smaku rosołu stosuje się różne dodatki i przyprawy.

Na początku gotowania dodajemy:
  • Pieprz- powinien być ziarnisty, wystarczy kilka ziarenek,
  • Liście laurowe- dwa lub trzy dla dodania smaku,
  • Ziele angielskie – podobnie tylko 3-4 ziarenka,
  • Cebulę- opiekamy ją nad gazem przed włożeniem do garnka lub dodajemy ją w łupinie,
  • Suszone grzyby- nie za wiele 1 lub dwa wzbogacą smak zupy i zapewnią jej piękny zapach ,
  • Liść świeżej kapusty,
  • Czosnek-jeden ząbek czosnku doda nowego smaku naszemu bulionowi.
Pod koniec gotowania dodajemy:
  • Lubczyk- nada on niezwykłego aromatu naszej zupie, tak dla niej charakterystycznego,
  • Natka pietruszki- możemy dodać ją bezpośrednio na makaron leżący już w  talerzu.

Jeśli przygotujemy rosół z dodatkiem wyżej wymienionymi dodatkami i będziemy go gotować wystarczająco długo nie będzie potrzeby dodawania do niego kupionych w sklepie kostek rosołowych, czy gotowych mieszanek warzywnych.

Czego potrzebujemy do ugotowania rosołu?

Składniki wyśmienitego rosołu to:
  • Różne rodzaje mięs- kura rosołowa, części kaczki, indyka, a także wołowina,
  • Warzywa korzeniowe- marchew, pietruszka, seler, pora.
By wydobyć jego niesamowity aromatyczny smak należy wszystkie składniki włożyć do zimnej wody i gotować na wolnym ogniu przez kilka godzin. Co jakiś czas zbierać z powierzchni naszego bulionu szumy, by pozostał on klarowny.