Rosół to obowiązkowa niedzielna zupa w wielu domach w naszym kraju. Gotuje się go od rana by smakował wyśmienicie. Każda gospodyni domowa ma swoje tajne przyprawy do rosołu przekazywane z pokolenia na pokolenie. Uchylimy rąbka tajemnicy i podzielimy się zebraną wiedzą.
Jakie przyprawy do rosołu?
Do wydobycia prawdziwego smaku rosołu stosuje się różne dodatki i przyprawy.
Na początku gotowania dodajemy:
Jeśli przygotujemy rosół z dodatkiem wyżej wymienionymi dodatkami i będziemy go gotować wystarczająco długo nie będzie potrzeby dodawania do niego kupionych w sklepie kostek rosołowych, czy gotowych mieszanek warzywnych.
Czego potrzebujemy do ugotowania rosołu?
Składniki wyśmienitego rosołu to:
Jakie przyprawy do rosołu?
Do wydobycia prawdziwego smaku rosołu stosuje się różne dodatki i przyprawy.
Na początku gotowania dodajemy:
- Pieprz- powinien być ziarnisty, wystarczy kilka ziarenek,
- Liście laurowe- dwa lub trzy dla dodania smaku,
- Ziele angielskie – podobnie tylko 3-4 ziarenka,
- Cebulę- opiekamy ją nad gazem przed włożeniem do garnka lub dodajemy ją w łupinie,
- Suszone grzyby- nie za wiele 1 lub dwa wzbogacą smak zupy i zapewnią jej piękny zapach ,
- Liść świeżej kapusty,
- Czosnek-jeden ząbek czosnku doda nowego smaku naszemu bulionowi.
- Lubczyk- nada on niezwykłego aromatu naszej zupie, tak dla niej charakterystycznego,
- Natka pietruszki- możemy dodać ją bezpośrednio na makaron leżący już w talerzu.
Jeśli przygotujemy rosół z dodatkiem wyżej wymienionymi dodatkami i będziemy go gotować wystarczająco długo nie będzie potrzeby dodawania do niego kupionych w sklepie kostek rosołowych, czy gotowych mieszanek warzywnych.
Czego potrzebujemy do ugotowania rosołu?
Składniki wyśmienitego rosołu to:
- Różne rodzaje mięs- kura rosołowa, części kaczki, indyka, a także wołowina,
- Warzywa korzeniowe- marchew, pietruszka, seler, pora.
SylaUla