Jadalne naczynia

  • 2

Zjedz talerzyk, lekko nasiąknięty potrawą będzie jeszcze smaczniejszy!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jadalne naczynia
Jadalne naczynia Recycling talerzy Ciekawostka z onet.pl Wiadomości Jeśli nie możesz doczekać się na swoje danie – możesz zjeść talerzyk przed właściwym posiłkiem. Potem już spokojnie bierzesz nowy talerzyk i na nim układasz wiktuały. Po obiedzie nadal głodny? Zjedz talerzyk, lekko nasiąknięty potrawą będzie jeszcze smaczniejszy! Kiedy nagle chwyci cię głód... możesz też zjeść talerzyk ZAMIAST normalnego posiłku. Zapełnisz w ten sposób żołądek, nie obciążając do zbędnymi kaloriami. Podczas wakacyjnych wędrówek we wszystkich skupiskach ludzkich można było spotkać sterty plastikowych opakowań po napojach, jednorazowych talerzyków, połamanych plastikowych kubeczków. Prezes Młodotechnikowego Klubu Wynalazców zwrócił już uwagę na ten problem w numerze 7/2004 MT, zachęcając klubowiczów do wynalezienia idealnego naczynia. Nasze doświadczenia wakacyjne wskazuje, że puszki - puste opakowania po napojach i konserwach, problemem być już przestały, gdyż tak zwani czyściciele bardzo dokładnie przeszukują odpady, a następnie ten łup sprzedają na złomowiskach. Tak samo dzieje się z wszelkimi naczyniami lub po prostu odpadami szklanymi. Problemem pozostaje lekki, miły w dotyku, ekonomiczny PLASTIK. Jednorazowe naczynia plastikowe, styropianowe, aluminiowe itd. są szkodliwe dla środowiska już w momencie produkcji i jako odpad. Są także niezdrowe dla naszych organizmów podczas kontaktów z żywnością. Plastik powstaje z produktów destylacji ropy, która tworzyła się miliony lat, a której wydobycie, transport i przerób wiąże się ze znacznymi zanieczyszczeniami środowiska. Powstałe z niej opakowania pozostaną w środowisku jako śmieci jeszcze przez tysiące lat. Smaczne naczynia Młynarz z dziada pradziada spod Giżycka - Jerzy Wysocki - wymyślił ekologiczne talerze, które z powodzeniem mogą zastąpić plastikowe naczynia jednorazowe. Podczas swojej pracy młyn miele ziarno, wytwarzając mąkę, kaszę i otręby. Mąka i kasza, jak wiadomo, służą od wieków człowiekowi do przygotowania posiłków. Otręby są naturalnym opakowaniem ziarna, często uważanym jedynie za odpad poprodukcyjny, choć mają szersze zastosowanie. Oprócz tego, że są korzystnym dodatkiem do potraw można je podawać zwierzętom jako dodatek do karmy.Po latach prób udało się wyprodukować jednorazowe naczynia z otrąb pszennych. Dzięki specjalnej technologii naczynia powstają ze sprasowanych w wysokiej temperaturze i wysokim ciśnieniu pszennych otrąb. W suchych warunkach mogą być przechowywane bezterminowo. Naturalne, wytrzymałe, a zarazem lekkie, pokryte woskami roślinnymi, o wyjątkowo estetycznym wyglądzie, wydają się być smaczne, gdy się na nie patrzy. Miseczki, talerze, tacki, podstawki, czarki i inne naczynia są w stu procentach naturalne (nic prócz otrąb pszennych), nie zawierają konserwantów ani klejów. Mają brązowy kolor, a przy jedzeniu obiad pachnie świeżutkim chlebem. Zboże rośnie zaledwie kilka miesięcy, nie wymaga dalekiego transportu, produkcja talerzyków następuj „przy okazji”, a już po 3 miesiącach wracają one do ziemii jako kompost! W ten sposób tworzy się łańcuch przyjazny środowisku: gleba —> pszenica —> ziarno —> otręby —> naczynia z otrąb —> gleba. Proszę pomyśleć, jaka to rewolucja w gospodarce odpadami - otrębowe talerzyki ulegają całkowitej biodegradacji pod wpływem wilgoci i bakterii, można je w związku z tym kompostować. W obliczu góry plastikowych odpadów zalegającej nasze wysypiska zastąpienie jej pryzmą kompostu jest bardzo interesujące. Wymieszane z innymi odpadami, przyspieszają ich rozkład.