We Francji „Pâques”, czyli święto Wielkanocy nie cieszy się tak dużą popularnością jak Boże Narodzenie. Istnieje jednak kilka tradycji, które Francuzi zachowali do dziś.
Wielkanoc we Francji kojarzona jest przede wszystkim z czekoladą i z przeróżnymi wyrobami czekoladowymi w formie jajek, zajączków, dzwoneczków i baranków. Najbardziej charakterystyczne są jajka - „œuf de Pâques”, w przeciwieństwie do naszych pisanek, we Francji są one wykonane z czekolady. Wedle zwyczaju, w Niedzielę Wielkanocną rodzice ukrywają w ogrodzie czekoladowe jajka, które potem dzieci mają odszukać. Francuskie rodziny obdarowują się czekoladkami własnego wyrobu lub kupionymi u cukiernika.
W niektórych regionach Francji wybrane tradycje są utrzymywane do dziś. W Alzacji na przykład, na Wielkanoc piecze się specjalne ciasta w kształcie baranka nazywane „Lammala” spożywane na świąteczne śniadanie. Najważniejsza świąteczna potrawa obiadowa Francuzów to „Gigot d’agneau” , czyli pieczony udziec jagnięcy.
PRZEPIS NA PIECZONĄ JAGNIĘCINĘ
Składniki (4 porcje):
- udziec jagnięcy (ok. 1,2kg)
- 3 łyżki ostrej musztardy np. Dijon
- 2 łyżki miodu
- jogurt grecki
- 1/2 soku z cytryny
- 30ml oliwy z oliwek
- świeży tymianek i rozmaryn
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Nacinamy jagnięcinę z wierzchu w kształcie krzyża, na głębokość ok. 3mm. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę - mieszamy musztardę, miód, jogurt, sok z cytryny, oliwę oraz zioła. Zalewamy jagnięcinę marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni, wstawiamy jagnięcinę do formy natłuszczonej oliwą na 10 min.
Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 min pod przykryciem folii aluminiowej, co jakiś czas podlewając mięso z wierzchu marynatą . Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i cienką fasolką zieloną - "haricot vert" lub groszkiem po francusku - „petits pois à la française”.
Wielkanoc we Francji kojarzona jest przede wszystkim z czekoladą i z przeróżnymi wyrobami czekoladowymi w formie jajek, zajączków, dzwoneczków i baranków. Najbardziej charakterystyczne są jajka - „œuf de Pâques”, w przeciwieństwie do naszych pisanek, we Francji są one wykonane z czekolady. Wedle zwyczaju, w Niedzielę Wielkanocną rodzice ukrywają w ogrodzie czekoladowe jajka, które potem dzieci mają odszukać. Francuskie rodziny obdarowują się czekoladkami własnego wyrobu lub kupionymi u cukiernika.
W niektórych regionach Francji wybrane tradycje są utrzymywane do dziś. W Alzacji na przykład, na Wielkanoc piecze się specjalne ciasta w kształcie baranka nazywane „Lammala” spożywane na świąteczne śniadanie. Najważniejsza świąteczna potrawa obiadowa Francuzów to „Gigot d’agneau” , czyli pieczony udziec jagnięcy.
PRZEPIS NA PIECZONĄ JAGNIĘCINĘ
Składniki (4 porcje):
- udziec jagnięcy (ok. 1,2kg)
- 3 łyżki ostrej musztardy np. Dijon
- 2 łyżki miodu
- jogurt grecki
- 1/2 soku z cytryny
- 30ml oliwy z oliwek
- świeży tymianek i rozmaryn
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Nacinamy jagnięcinę z wierzchu w kształcie krzyża, na głębokość ok. 3mm. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę - mieszamy musztardę, miód, jogurt, sok z cytryny, oliwę oraz zioła. Zalewamy jagnięcinę marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni, wstawiamy jagnięcinę do formy natłuszczonej oliwą na 10 min.
Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 min pod przykryciem folii aluminiowej, co jakiś czas podlewając mięso z wierzchu marynatą . Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i cienką fasolką zieloną - "haricot vert" lub groszkiem po francusku - „petits pois à la française”.
niezły kąsek