Jak Francuzi obchodzą Wielkanoc?

  • 1

Żurek, biała kiełbasa, babki drożdżowe i obowiązkowo jajka to tradycyjne wielkanocne potrawy w Polsce. A jak wyglądają rodzinne stoły we Francji w tym czasie?

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak Francuzi obchodzą Wielkanoc?
fot. Fotolia
We Francji „Pâques”, czyli święto Wielkanocy nie cieszy się tak dużą popularnością jak Boże Narodzenie. Istnieje jednak kilka tradycji, które Francuzi zachowali do dziś.

Wielkanoc we Francji kojarzona jest przede wszystkim z czekoladą i z przeróżnymi wyrobami czekoladowymi w formie jajek, zajączków, dzwoneczków i baranków. Najbardziej charakterystyczne są jajka - „œuf de Pâques”, w przeciwieństwie do naszych pisanek, we Francji są one wykonane z czekolady. Wedle zwyczaju, w Niedzielę Wielkanocną rodzice ukrywają w ogrodzie czekoladowe jajka, które potem dzieci mają odszukać. Francuskie rodziny obdarowują się czekoladkami własnego wyrobu lub kupionymi u cukiernika.

W niektórych regionach Francji wybrane tradycje są utrzymywane do dziś. W Alzacji na przykład, na Wielkanoc piecze się specjalne ciasta w kształcie baranka nazywane „Lammala” spożywane na świąteczne śniadanie. Najważniejsza świąteczna potrawa obiadowa Francuzów to „Gigot d’agneau” , czyli pieczony udziec jagnięcy.

Pieczona jagnięcina

PRZEPIS NA PIECZONĄ JAGNIĘCINĘ

Składniki (4 porcje):

- udziec jagnięcy (ok. 1,2kg)
- 3 łyżki ostrej musztardy np. Dijon
- 2 łyżki miodu
- jogurt grecki
- 1/2 soku z cytryny
- 30ml oliwy z oliwek
- świeży tymianek i rozmaryn
- sól i pieprz

Przygotowanie:

Nacinamy jagnięcinę z wierzchu w kształcie krzyża, na głębokość ok. 3mm. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Przygotowujemy marynatę - mieszamy musztardę, miód, jogurt, sok z cytryny, oliwę oraz zioła. Zalewamy jagnięcinę marynatą i odstawiamy na 2 godziny. Rozgrzewamy piekarnik do 240 stopni, wstawiamy jagnięcinę do formy natłuszczonej oliwą na 10 min.

Zmniejszamy temperaturę do 200 stopni i pieczemy jeszcze przez 30 min pod przykryciem folii aluminiowej, co jakiś czas podlewając mięso z wierzchu marynatą . Podajemy z pieczonymi ziemniaczkami i cienką fasolką zieloną - "haricot vert" lub groszkiem po francusku - „petits pois à la française”.