Najłatwiej dostać jajka kurze - te dostępne są w każdym sklepie i to od nas zależy jakie wybierzemy. Jeśli ważna jest dla nas cena - te tańsze zapewne będą mniejsze.
Jaja przepiórcze ostatnio również stają się coraz bardziej popularne i dostępne w wielu miejscach. Są też zdrowsze od jaj kurzych - mają mniej tłuszczu i cholesterolu (ale trzeba pamiętać o tym że są mniejsze, więc żeby się nimi najeść trzeba zjeść większą ilość).
Białko jaj przepiórczych nie uczula - ważna informacja dla alergików. Dzięki temu, nie muszą oni całkowicie rezygnować z jedzenia jajek.
Najtrudniej dostać jaja strusie. Są wyjątkowo duże ale wciąż mało popularne - nic dziwnego - w Polsce jest zaledwie kilka miejsc hodowli strusi.
Jaja gęsie polecane szczególnie do ciast i wypieków zawierają dużo cholesterolu i są ciężkostrawne. Ciężko je dostać - można kupić przez internet lub bezpośrednio od znajomej gospodyni. W regularnej sprzedaży w sklepach nie występują. Jaja kacze, perlicze oraz indycze są także trudno dostępne.
Jak zbadać jakość jajka?
Najprościej jakość rozpoznać po wyglądzie żółtka lub białka - na to jednak sprzedawca w sklepie raczej nie pozwoli. W supermarkecie rozbijanie jaj też nie będzie dobrze widziane. Co wtedy zrobić?
Należy skupić się na skorupce. Ładny wygląd umytych jaj powinien raczej odwodzić od ich zakupu - lepszym wyborem będą te zabrudzone, ponieważ podczas mycia nie zostały pozbawione warstwy ochronnej. Umyć możemy je przeciez sami przed włożeniem do gotowania czy innym użyciem.
Na co zwrócić uwagę?
Na opakowaniach jaj widnieją oznaczenia dot. klasy, rodzaju chowu oraz rozmiaru jajek. Klasy dostępnych w sprzedaży jaj to:
A - jajka świeże, skorupki nie są popękane a wielkość komory powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm. Jajka klasy A to jajka najczęściej sprzedawane,
A-ekstra - jajka trudno dostępne, komora powietrzna nie przekracza 4 mm średnicy - mają poniżej 7 dni
B - jajka tzw. drugiej klasy. Mogą byc nieco starsze, wielkość komory powietrznej wynosi nawet 9 mm.
Na opakowaniach widnieje także informacja o tym z jakiego chowu pochodzą a oznaczane są kodami:
0 - hodowla ekologiczna, kury nie sa karmione sztucznymi paszami,
1 - chów wolnowybiegowy - kury znoszą jaja na grzędach jednak mają możliwość wybiegu na świeże powietrze,
2 - chów ściółkowy - kury trzymane w zamknięciu,
3 - chów klatkowy - kury trzymane w złych warunkach, bardzo ciasno, nie mają możliwości wybiegu na świeże powietrze.
Oznaczenia wielkości jaj kurzych
S - najmniejsze (poniżej 53 g)
M - ważące od 53 do 63 g
L - jaja z przedziału wagowego 63 - 73 g
XL - jaja ważące ponad 73 g
Duże jaja najczęściej pochodzą z chowu klatkowego - ekologiczne nie osiągają imponujących rozmiarów.
Ponadto każde jajko dopuszczone do sprzedaży powinno być opieczętowane - na skorupce widnieje cyfra oznaczająca rodzaj chowu, sympol państwa z jakiego pochodzi oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny składający się z kodu województwa, powiatu, zakresu działalności oraz kodu firmy w danym powiecie.
Jaja przepiórcze ostatnio również stają się coraz bardziej popularne i dostępne w wielu miejscach. Są też zdrowsze od jaj kurzych - mają mniej tłuszczu i cholesterolu (ale trzeba pamiętać o tym że są mniejsze, więc żeby się nimi najeść trzeba zjeść większą ilość).
Białko jaj przepiórczych nie uczula - ważna informacja dla alergików. Dzięki temu, nie muszą oni całkowicie rezygnować z jedzenia jajek.
Najtrudniej dostać jaja strusie. Są wyjątkowo duże ale wciąż mało popularne - nic dziwnego - w Polsce jest zaledwie kilka miejsc hodowli strusi.
Jaja gęsie polecane szczególnie do ciast i wypieków zawierają dużo cholesterolu i są ciężkostrawne. Ciężko je dostać - można kupić przez internet lub bezpośrednio od znajomej gospodyni. W regularnej sprzedaży w sklepach nie występują. Jaja kacze, perlicze oraz indycze są także trudno dostępne.
Jak zbadać jakość jajka?
Najprościej jakość rozpoznać po wyglądzie żółtka lub białka - na to jednak sprzedawca w sklepie raczej nie pozwoli. W supermarkecie rozbijanie jaj też nie będzie dobrze widziane. Co wtedy zrobić?
Należy skupić się na skorupce. Ładny wygląd umytych jaj powinien raczej odwodzić od ich zakupu - lepszym wyborem będą te zabrudzone, ponieważ podczas mycia nie zostały pozbawione warstwy ochronnej. Umyć możemy je przeciez sami przed włożeniem do gotowania czy innym użyciem.
Na co zwrócić uwagę?
Na opakowaniach jaj widnieją oznaczenia dot. klasy, rodzaju chowu oraz rozmiaru jajek. Klasy dostępnych w sprzedaży jaj to:
A - jajka świeże, skorupki nie są popękane a wielkość komory powietrznej nie powinna przekraczać 6 mm. Jajka klasy A to jajka najczęściej sprzedawane,
A-ekstra - jajka trudno dostępne, komora powietrzna nie przekracza 4 mm średnicy - mają poniżej 7 dni
B - jajka tzw. drugiej klasy. Mogą byc nieco starsze, wielkość komory powietrznej wynosi nawet 9 mm.
Na opakowaniach widnieje także informacja o tym z jakiego chowu pochodzą a oznaczane są kodami:
0 - hodowla ekologiczna, kury nie sa karmione sztucznymi paszami,
1 - chów wolnowybiegowy - kury znoszą jaja na grzędach jednak mają możliwość wybiegu na świeże powietrze,
2 - chów ściółkowy - kury trzymane w zamknięciu,
3 - chów klatkowy - kury trzymane w złych warunkach, bardzo ciasno, nie mają możliwości wybiegu na świeże powietrze.
Oznaczenia wielkości jaj kurzych
S - najmniejsze (poniżej 53 g)
M - ważące od 53 do 63 g
L - jaja z przedziału wagowego 63 - 73 g
XL - jaja ważące ponad 73 g
Duże jaja najczęściej pochodzą z chowu klatkowego - ekologiczne nie osiągają imponujących rozmiarów.
Ponadto każde jajko dopuszczone do sprzedaży powinno być opieczętowane - na skorupce widnieje cyfra oznaczająca rodzaj chowu, sympol państwa z jakiego pochodzi oraz weterynaryjny numer identyfikacyjny składający się z kodu województwa, powiatu, zakresu działalności oraz kodu firmy w danym powiecie.
Henia