Wydaje się, ze zakup świeżej ryby to żaden problem. W każdym większym markecie (nie mówiąc o małych sklepach w nadmorskich miejscowościach) bez problemu znajdziemy dizal rybny, a tam plakietkę "świeży dorsz", "świeży pstrąg", "łosoś świeży patroszony" i tym podobne. Sprzedawcy jednak mają często dosyć dużą tolerancję jeśli chodzi o zakres znaczenia słowa "świeże".
Oto kilka najważniejszych punktów podczas zakupu ryby. Warto zapisac je sobie i zabierać ze sobą do sklepu. Z czasem nie będziemy już potrzebować naszej ściągawki, tymczasem oto na co zwrócić szczególną uwagę:
I co bardzo ważne - świeżej ryby nie czuć "rybą".
Oto kilka najważniejszych punktów podczas zakupu ryby. Warto zapisac je sobie i zabierać ze sobą do sklepu. Z czasem nie będziemy już potrzebować naszej ściągawki, tymczasem oto na co zwrócić szczególną uwagę:
- oczy - powinny być przejrzyste i pełne, nie mogą być zamglone
- całe ciało swieżej, niemrożonej ryby powinno się ładnie błyszczeć
- po naciśnięciu mięso wraca do poprzedniego kształtu, nie odkształca się
- skóra jest gładka
- skrzela - sa ciemne, karminowoczerwone, nie blade!
I co bardzo ważne - świeżej ryby nie czuć "rybą".
cherry