Ryba zamiast schabowego na odchudzanie

Jeśli do tej pory spożywaliśmy mięso - nie powinniśmy z niego rezygnować przechodząc na dietę. Wieprzowinę czy drób można zastąpić rybami

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Ryba zamiast schabowego na odchudzanie

Podejmując decyzję o przejściu na dietę mamy tendencję do radykalnego uszczuplania swojego jadłospisu – i zazwyczaj nie wiedząc o tym – wyrzucamy akurat te produkty, które są najcenniejsze.

Nie rezygnujmy ze wszystkiego

W dążeniu do zgrabnej figury nie można zapominać o tym, że niektóre potrawy z naszego menu powinny pozostać. Warto zrezygnować ze schabowego w złocistej panierce, a zastąpić go np. grillowanym filetem ryby.

Dlaczego ryby tak a kurczak nie?

W 100 g piersi z kurczaka bez skóry mieści się ok. 120 kalorii. Do tego przy smażeniu trzeba doliczyć panierkę oraz potrzebny tłuszcz na patelnię. Dla porównania 100 g chudej ryby zawiera ok. 80 kcal.

Zalety składników odżywczych ryb

Ryby zawierają duże ilości wielonienasyconych tłuszczów, które obniżają stężenie cholesterolu we krwi. Tłuszcze zawarte w rybach są ważnym elementem diety ze względu na korzystny wpływ na układ nerwowy – poprawiają koncentrację oraz umiejętność zapamiętywania.

Ponadto zawierają one dużo żelaza, magnezu, jodu oraz wapnia, a także wiele cennych witamin – B1, B2, B6, B12, PP, A, D, E.

Na co zwrócić uwagę będąc na diecie

Ryby powinniśmy jeść przynajmniej 2-3 razy w tygodniu. W Polsce spożycie ryb jest bardzo niskie – wynosi ok. 7 kg rocznie i jest 3 razy mniejsze niż w innych krajach europejskich.

Osoby będące na diecie powinny wiedzieć, które ryby są dla nich wskazane. Dzieli się je pod względem zawartości tłuszczu na tłuste oraz chude.

Do ryb chudych należą:

  • Halibut biały
  • Morszczuk
  • Dorsz
  • Flądra
  • Sandacz
  • Karp
  • Mintaj

Do ryb tłustych zaliczymy:

  • Węgorza
  • Łososia
  • Śledzia
  • Makrelę
  • Pstrąga
  • Sardynkę
  • Tuńczyka.

Choć zdrowsze są ryby morskie, ponieważ posiadają kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3 dla dbających o szczupłą sylwetkę mogą okazać się zgubne z uwagi na ich wysoką kaloryczność.

Będąc na diecie koniecznie trzeba przestrzegać pewnych zasad przyrządzania ryb. Często bowiem chuda ryba smażona w grubej panierce na głębokim tłuszczu – po prostu przestaje być „chuda”.

Najlepiej piec je w piekarniku (bez użycia tłuszczu), lub gotować na parze.