Jak robione są płatki kukurydziane?
Płatki kukurydziane to podstawowe danie śniadaniowe w wielu domach na świecie. Zostały one wynalezione pod koniec XIX wieku przez doktora Johna Harveya Kellogga, który wraz z bratem prowadził sanatorium.
Któregoś dnia Kellog, zajął się pacjentami zapominając o gotującej się kukurydzy. Kiedy okazało się, że rozpadła się ona na płatki, Kellog postanowił upiec je w piecu, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Od tamtej pory pacjenci ośrodka co rano jadali płatki z mlekiem.
Obecnie płatki kukurydziane powstają w dużych zakładach przetwórczych, gdzie ugotowane ziarna kukurydzy mieli się na papkę, przesiewa przez specjalne sito nadające im kształt po czym wypieka w piecu. Podczas procesu wypiekania płatki kurczą się, twardnieją i stają chrupkie!
Fot. Fotolia
Płatki kukurydziane dla zdrowia i energii
Płatki kukurydziane dostarczają organizmowi cennych składników. Zawierają węglowodany złożone oraz błonnik wspomagający trawienie pokarmów. Te chrupkie przysmaki są też fantastycznym źródłem witaminy A, C, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają wartościowy fosfor, wapń, żelazo i magnez.
Mamy też dobrą wiadomość dla wielbicieli płatków kukurydzianych uczulonych na gluten - od niedawna na rynku spożywczym dostępne są płatki pozbawione tego białka! Wszystkim więc życzymy smacznego!
Uwaga! Wybierając płatki w sklepie, pamiętajcie o czytaniu etykiet na opakowaniu! Należy unikać płatków z dodatkiem miodu (miód jest najczęściej sztuczny), karmelu czy czekolady. Gdy płatki zawierają powyżej 400-450 kilokalorii na 100 gram, prawdopodobnie dużo w nich cukru i tłuszczów nasyconych!
Płatki kukurydziane w kuchni
Płatki jadamy najczęściej na śniadanie w towarzystwie ciepłego lub zimnego mleka, jogurtu bądź owoców. Te chrupkie przysmaki skrywają jednak wiele innych potencjałów kulinarnych. Z ich dodatkiem stworzymy ciekawy deser bądź danie główne. Płatki mogą stanowić spód i posypkę do ciasta lub panierkę do mięsa i ryb - wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem do kotletów!
Fot. Fotolia
Płatki te świetnie nadadzą się przy produkcji dietetycznych ciasteczek, batonów czy muffinek. Jeśli natomiast chcecie uzyskać na cieście ciekawą kruszonkę, ubijcie białka jaj z cukrem, dosypcie do piany płatki kukurydziane i wyłóżcie na ciasto (np. szarlotkę) i pieczcie jak zawsze. Efekt jest zaskakujący!
Przepisy z płatkami
Popularne i uwielbiane płatki kukurydziane stanowią doskonałe śniadanie, przekąskę a także dodatek do potraw! Aby zaskoczyć swoje kubki smakowe podajcie je w nowej odsłonie!
Idealny do tego celu okaże się przepis na szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce - nic tak przecież nie zasmakuje latem jak delikatne naleśniki z nadzieniem, podane z czerwonym barszczem!
Pyszny i godny polecenia jest także przepis na kurczaka w płatkach kukurydzianych, serwowanego z aromatycznym sosem czosnkowym. Spróbujcie i Wy!
Fot. Fotolia
Płatki kukurydziane nie od dziś stanowią jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. Obalajcie mity i wykorzystujcie je do najróżniejszych przysmaków - zarówno wytrawnych, jak i deserowych! A może wykorzystujecie je jeszcze inaczej? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!
Płatki kukurydziane to podstawowe danie śniadaniowe w wielu domach na świecie. Zostały one wynalezione pod koniec XIX wieku przez doktora Johna Harveya Kellogga, który wraz z bratem prowadził sanatorium.
Któregoś dnia Kellog, zajął się pacjentami zapominając o gotującej się kukurydzy. Kiedy okazało się, że rozpadła się ona na płatki, Kellog postanowił upiec je w piecu, co okazało się strzałem w dziesiątkę! Od tamtej pory pacjenci ośrodka co rano jadali płatki z mlekiem.
Obecnie płatki kukurydziane powstają w dużych zakładach przetwórczych, gdzie ugotowane ziarna kukurydzy mieli się na papkę, przesiewa przez specjalne sito nadające im kształt po czym wypieka w piecu. Podczas procesu wypiekania płatki kurczą się, twardnieją i stają chrupkie!
Fot. Fotolia
Płatki kukurydziane dla zdrowia i energii
Płatki kukurydziane dostarczają organizmowi cennych składników. Zawierają węglowodany złożone oraz błonnik wspomagający trawienie pokarmów. Te chrupkie przysmaki są też fantastycznym źródłem witaminy A, C, E oraz z grupy B. Ponadto zawierają wartościowy fosfor, wapń, żelazo i magnez.
Mamy też dobrą wiadomość dla wielbicieli płatków kukurydzianych uczulonych na gluten - od niedawna na rynku spożywczym dostępne są płatki pozbawione tego białka! Wszystkim więc życzymy smacznego!
Uwaga! Wybierając płatki w sklepie, pamiętajcie o czytaniu etykiet na opakowaniu! Należy unikać płatków z dodatkiem miodu (miód jest najczęściej sztuczny), karmelu czy czekolady. Gdy płatki zawierają powyżej 400-450 kilokalorii na 100 gram, prawdopodobnie dużo w nich cukru i tłuszczów nasyconych!
Płatki kukurydziane w kuchni
Płatki jadamy najczęściej na śniadanie w towarzystwie ciepłego lub zimnego mleka, jogurtu bądź owoców. Te chrupkie przysmaki skrywają jednak wiele innych potencjałów kulinarnych. Z ich dodatkiem stworzymy ciekawy deser bądź danie główne. Płatki mogą stanowić spód i posypkę do ciasta lub panierkę do mięsa i ryb - wystarczy jedynie lekko pokruszyć je tłuczkiem do kotletów!
Fot. Fotolia
Płatki te świetnie nadadzą się przy produkcji dietetycznych ciasteczek, batonów czy muffinek. Jeśli natomiast chcecie uzyskać na cieście ciekawą kruszonkę, ubijcie białka jaj z cukrem, dosypcie do piany płatki kukurydziane i wyłóżcie na ciasto (np. szarlotkę) i pieczcie jak zawsze. Efekt jest zaskakujący!
Przepisy z płatkami
Popularne i uwielbiane płatki kukurydziane stanowią doskonałe śniadanie, przekąskę a także dodatek do potraw! Aby zaskoczyć swoje kubki smakowe podajcie je w nowej odsłonie!
Idealny do tego celu okaże się przepis na szpinakowe krokiety w kukurydzianej panierce - nic tak przecież nie zasmakuje latem jak delikatne naleśniki z nadzieniem, podane z czerwonym barszczem!
Pyszny i godny polecenia jest także przepis na kurczaka w płatkach kukurydzianych, serwowanego z aromatycznym sosem czosnkowym. Spróbujcie i Wy!
Fot. Fotolia
Płatki kukurydziane nie od dziś stanowią jeden z najczęściej wybieranych produktów śniadaniowych. Obalajcie mity i wykorzystujcie je do najróżniejszych przysmaków - zarówno wytrawnych, jak i deserowych! A może wykorzystujecie je jeszcze inaczej? Czekamy na Wasze opinie i przepisy!
SylaUla
marcinka