Tradycyjna włoska pizza jest pieczona na cienkim cieście. Placki przygotowuje się z serami, warzywami, owocami morza, ziołami, przyprawami oraz mięsem, a polewa jedynie oliwą.
Jak zrobić sos do pizzy z koncentratu pomidorowego
Sos do pizzy przygotujesz w kilka minut. Możesz podawać go również z pieczywem, mięsem, kanapkami, gotowanymi warzywami i sałatkami.
Domowy sos pomidorowy do pizzy z koncentratu, mąki i cebuli
Sos pomidorowy z koncentratu, mąki i cebuli jest aromatyczny, gęsty i pożywny. Świetnie sprawdzi się do pizzy, pieczywa oraz dań grillowanych i pieczonych. Koncentrat pomidorowy włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, by cały sok odparował. Mąkę pszenną lub ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą, by pozbyć się grudek. Oba składniki połącz w rondlu i przypraw solą, cukrem, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, curry oraz wędzoną papryką mieloną. Na tarce zetrzyj czosnek i cebulę i dodaj do sosu. Całość gotuj pod przykryciem przez kilka minut, cały czas mieszając. Sos podawaj na ciepło lub zimno.
Jak zrobić sos do pizzy z koncentratu pomidorowego
Sos do pizzy przygotujesz w kilka minut. Możesz podawać go również z pieczywem, mięsem, kanapkami, gotowanymi warzywami i sałatkami.
- Do miski włóż koncentrat pomidorowy. Może być własnej roboty lub kupiony w sklepie. Ważne, żebyś wybrał produkt, który został zrobiony z dużej ilości pomidorów (na przykład 1 kilogram owoców na około 200 gramów koncentratu).
- Do koncentratu dodaj czosnek (przeciśnięty przez praskę), pieprz, sól, cukier, oliwę z oliwek, bazylię, oregano oraz paprykę słodką mieloną. Sos możesz zagęścić odrobiną ketchupu.
- Całość dokładnie wymieszaj i odstaw do lodówki na pół godziny. Podawaj na zimno.
Domowy sos pomidorowy do pizzy z koncentratu, mąki i cebuli
Sos pomidorowy z koncentratu, mąki i cebuli jest aromatyczny, gęsty i pożywny. Świetnie sprawdzi się do pizzy, pieczywa oraz dań grillowanych i pieczonych. Koncentrat pomidorowy włóż do rondelka i podgrzewaj na małym ogniu, by cały sok odparował. Mąkę pszenną lub ziemniaczaną wymieszaj dokładnie z wodą, by pozbyć się grudek. Oba składniki połącz w rondlu i przypraw solą, cukrem, pieprzem, bazylią, oregano, ziołami prowansalskimi, curry oraz wędzoną papryką mieloną. Na tarce zetrzyj czosnek i cebulę i dodaj do sosu. Całość gotuj pod przykryciem przez kilka minut, cały czas mieszając. Sos podawaj na ciepło lub zimno.