Jaki sos do pizzy?

Szybki sos do pizzy zrobisz z pomidorów w puszce i przypraw: oregano, tymianku i świeżej bazylii i odrobiny oliwy. Domowy sos czosnkowy przygotuj z dodatkiem majonezu i ziół.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaki sos do pizzy?
fot. Fotolia
Dobry, popularny i szybki w przygotowaniu jest sos pomidorowy. Zrobisz go z pomidorów w puszce w kawałkach i przypraw oraz oliwy. Najlepiej kupić pomidory bez żadnych dodatków.

Do sosu dodaj: pieprzu, świeżej bazylii, cukru, soli, ziół prowansalskich i oliwy. Zioła prowansalskie możesz też zastąpić tymiankiem i oregano. Opcjonalnie dodaj cebulę bądź czosnek, aby sos zyskał na wyrazistości.

Takiego sosu nie musisz gotować, ponieważ pomidory w puszce są poddawane obróbce przed zapakowaniem. Wystarczy, że:
  • odcedzisz sok pomidorowy z pomidorów z puszki,
  • wymieszasz składniki lub zmiksujesz je w blenderze.
Sos czosnkowy do pizzy – przepis

Sos czosnkowy do pizzy przyrządzisz z kilku ząbków czosnku, majonezu, śmietany lub naturalnego jogurtu i przypraw. Dodaj oregano, pieprz, sól, bazylię i nieco cukru.

Sposób przygotowania sosu:
  • przeciśnij ząbki czosnku przez praskę, wyciśnij przez wyciskarkę, bądź zetrzyj drobno na tarce,
  • wsyp do sitka i polej wrzątkiem bazylię oraz oregano,
  • wymieszaj wszystkie składniki,
  • wstaw sos do lodówki na pół godziny.
Sos guacamole

Nieco mniej oczywisty wybór to sos do pizzy z awokado, tzw. guacamole. Do jego przygotowania potrzebujesz dojrzałego awokado, cytryny lub limonki, soli morskiej, pieprzu, i innych przypraw, w zależności od gustu. Do guacamole możesz dodać kolendrę, czosnek, papryczkę chili, cebulę szalotkę, oliwę z oliwek bądź pomidory.

Jak zrobić sos guacamole?
  • Umyj awokado, usuń z niego pestkę,
  • rozgnieć miąższ i dodaj do niego sok z cytryny bądź limonki,
  • wymieszaj z pozostałymi składnikami.