Dobry, popularny i szybki w przygotowaniu jest sos pomidorowy. Zrobisz go z pomidorów w puszce w kawałkach i przypraw oraz oliwy. Najlepiej kupić pomidory bez żadnych dodatków.
Do sosu dodaj: pieprzu, świeżej bazylii, cukru, soli, ziół prowansalskich i oliwy. Zioła prowansalskie możesz też zastąpić tymiankiem i oregano. Opcjonalnie dodaj cebulę bądź czosnek, aby sos zyskał na wyrazistości.
Takiego sosu nie musisz gotować, ponieważ pomidory w puszce są poddawane obróbce przed zapakowaniem. Wystarczy, że:
Sos czosnkowy do pizzy przyrządzisz z kilku ząbków czosnku, majonezu, śmietany lub naturalnego jogurtu i przypraw. Dodaj oregano, pieprz, sól, bazylię i nieco cukru.
Sposób przygotowania sosu:
Nieco mniej oczywisty wybór to sos do pizzy z awokado, tzw. guacamole. Do jego przygotowania potrzebujesz dojrzałego awokado, cytryny lub limonki, soli morskiej, pieprzu, i innych przypraw, w zależności od gustu. Do guacamole możesz dodać kolendrę, czosnek, papryczkę chili, cebulę szalotkę, oliwę z oliwek bądź pomidory.
Jak zrobić sos guacamole?
Do sosu dodaj: pieprzu, świeżej bazylii, cukru, soli, ziół prowansalskich i oliwy. Zioła prowansalskie możesz też zastąpić tymiankiem i oregano. Opcjonalnie dodaj cebulę bądź czosnek, aby sos zyskał na wyrazistości.
Takiego sosu nie musisz gotować, ponieważ pomidory w puszce są poddawane obróbce przed zapakowaniem. Wystarczy, że:
- odcedzisz sok pomidorowy z pomidorów z puszki,
- wymieszasz składniki lub zmiksujesz je w blenderze.
Sos czosnkowy do pizzy przyrządzisz z kilku ząbków czosnku, majonezu, śmietany lub naturalnego jogurtu i przypraw. Dodaj oregano, pieprz, sól, bazylię i nieco cukru.
Sposób przygotowania sosu:
- przeciśnij ząbki czosnku przez praskę, wyciśnij przez wyciskarkę, bądź zetrzyj drobno na tarce,
- wsyp do sitka i polej wrzątkiem bazylię oraz oregano,
- wymieszaj wszystkie składniki,
- wstaw sos do lodówki na pół godziny.
Nieco mniej oczywisty wybór to sos do pizzy z awokado, tzw. guacamole. Do jego przygotowania potrzebujesz dojrzałego awokado, cytryny lub limonki, soli morskiej, pieprzu, i innych przypraw, w zależności od gustu. Do guacamole możesz dodać kolendrę, czosnek, papryczkę chili, cebulę szalotkę, oliwę z oliwek bądź pomidory.
Jak zrobić sos guacamole?
- Umyj awokado, usuń z niego pestkę,
- rozgnieć miąższ i dodaj do niego sok z cytryny bądź limonki,
- wymieszaj z pozostałymi składnikami.