Łosoś jako przystawka

Łosoś idealnie nadaje się na przystawkę, jest wyrazisty w smaku, zdrowy i łatwy w przygotowaniu. Może być podawany samodzielnie lub z dodatkami.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Łosoś jako przystawka
fot. Fotolia
Przystawki do łososia można przyrządzać zarówno na zimno, jak i na gorąco. Znakomicie smakują podawane z serami, przyprawami i sosami.

Właściwości łososia

Łosoś jest jedną z najzdrowszych gatunków ryb. Zawiera mnóstwo witamin z grupy B, D, E, A oraz minerałów takich jak jod, potas, fosfor, fluor, selen i cynk. Łosoś jest niskokaloryczny i bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3 odpowiedzialne za kondycję naszego organizmu. Co ciekawe łosoś wędzony zawiera mniej kalorii niż łosoś świeży.

Jak szybko przygotować przystawkę z łososia wędzonego?

Aby zrobić smaczną przystawkę z łososia wystarczy parę krakersów, serek twarogowy z pomidorami i natka pietruszki.
  • Wędzonego łososia pokrój w krótkie paseczki.
  • Krakersy posmaruj serkiem.
  • Łososia złóż w kostkę i połóż na krakersie z serkiem.
  • Wierzch udekoruj natką pietruszki. Gotowe.

Jakie można zrobić przystawki z łososia?

Z łososia na przystawkę można przygotować kruche babeczki (składniki: ser ricotta, koperek, gotowe babeczki i przyprawy), naleśniki medaliony (składniki: ząbek czosnku, przyprawy, ser kremowy, natka pietruszki i naleśniki), roladki (składniki: ser feta, tarty chrzan i koperek) oraz szpinakowe zawijasy (składniki: ciasto naleśnikowe, serek kremowy, czosnek, szpinak i przyprawy).