Jak przyrządzić łososia w folii?

Łososia, umytego i osuszonego ręcznikiem papierowym, naciera się przyprawami i owija w folię aluminiową. Tak przygotowaną rybę wkłada się na ruszt grilla lub do piekarnika.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić łososia w folii?
fot. Fotolia
Łosoś ma bardzo delikatne mięso. Pieczenie ryby w folii, zapobiega rozpadnięciu się jej, szczególnie w czasie pieczenia na grillu. Łososia w piekarniku najlepiej piec z termoobiegiem.

Pieczony łosoś w folii z piekarnika

Pieczenie łososia w folii aluminiowej zapewnia mięsu miękkość i delikatność. Do ryby dodaje się czosnek, sok z cytryny oraz aromatyczne zioła, takie jak: bazylia, koperek, rozmaryn, pietruszka i tymianek.
  • Zioła razem z czosnkiem rozdrobnij w moździerzu.
  • Łososia natrzyj solą, pieprzem oraz wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową.
  • Rybę obłóż folią aluminiową.
  • Rozgrzej piekarnik i piecz łososia na blaszce, aż mięso zarumieni się.

Łosoś w folii z grilla

Łosoś w folii z grilla wymaga trochę dłuższego pieczenia, niż w piekarniku. W tym wypadku, postępuje się według wyżej wymienionych zasad. Do ryby można dodać odrobinę masła. Łososia najlepiej piec na grillowych tackach, aby folia nie przykleiła się do rusztu.