Łosoś ma bardzo delikatne mięso. Pieczenie ryby w folii, zapobiega rozpadnięciu się jej, szczególnie w czasie pieczenia na grillu. Łososia w piekarniku najlepiej piec z termoobiegiem.
Pieczony łosoś w folii z piekarnika
Pieczenie łososia w folii aluminiowej zapewnia mięsu miękkość i delikatność. Do ryby dodaje się czosnek, sok z cytryny oraz aromatyczne zioła, takie jak: bazylia, koperek, rozmaryn, pietruszka i tymianek.
Łosoś w folii z grilla
Łosoś w folii z grilla wymaga trochę dłuższego pieczenia, niż w piekarniku. W tym wypadku, postępuje się według wyżej wymienionych zasad. Do ryby można dodać odrobinę masła. Łososia najlepiej piec na grillowych tackach, aby folia nie przykleiła się do rusztu.
Pieczony łosoś w folii z piekarnika
Pieczenie łososia w folii aluminiowej zapewnia mięsu miękkość i delikatność. Do ryby dodaje się czosnek, sok z cytryny oraz aromatyczne zioła, takie jak: bazylia, koperek, rozmaryn, pietruszka i tymianek.
- Zioła razem z czosnkiem rozdrobnij w moździerzu.
- Łososia natrzyj solą, pieprzem oraz wcześniej przygotowaną mieszanką ziołową.
- Rybę obłóż folią aluminiową.
- Rozgrzej piekarnik i piecz łososia na blaszce, aż mięso zarumieni się.
Łosoś w folii z grilla
Łosoś w folii z grilla wymaga trochę dłuższego pieczenia, niż w piekarniku. W tym wypadku, postępuje się według wyżej wymienionych zasad. Do ryby można dodać odrobinę masła. Łososia najlepiej piec na grillowych tackach, aby folia nie przykleiła się do rusztu.