Jak przyozdobić deser lub tort?

  • 1

Pierwszy krok do kulinarnego sukcesu to niebanalny wygląd, przysłowiowa wisienka na torcie.

         
ocena: 5/5 głosów: 3
Jak przyozdobić deser lub tort?
Każdy z nas ma swojego faworyta wśród domowych deserów i wypieków, jest jednak coś, co łączy wszystkich – zanim sięgniemy po kawałek tortu czy pucharek ze słodkościami, każde danie najpierw pożeramy… wzrokiem. Pierwszy krok do kulinarnego sukcesu to niebanalny wygląd, przysłowiowa wisienka na torcie.
Mistrzowie cukiernictwa z masy cukrowej, marcepana czy czekolady potrafią wyczarować niezwykłe, słodkie ozdoby, które zwyczajne lody z bitą śmietaną zmieniają w małe dzieła sztuki. Całe szczęście nie trzeba długich i żmudnych lat nauki, żeby samemu przygotować równie atrakcyjne dekoracje – wystarczy trochę cierpliwości, szczypta fantazji i nieco wolnego czasu albo po prostu sprawdzone rozwiązania.
Jako że wiosna nareszcie nadeszła i po długiej zimie przyroda budzi się do życia warto wykorzystać wiosenny powiew inspiracji. Oto kilka propozycji na przygotowanie wiosennych ozdób deserowych:
1. Czekoladowe listki - Jest to raczej propozycją dla cierpliwych. Aby przygotować te maleńkie cudeńka potrzebne są świeże listki np. róży czy winogrona (uważajmy, aby nie były to kwiaty czy rośliny trujące, jak np. bluszcz!), czekolada oraz pędzelek (najlepiej płaski). Listki płuczemy i osuszamy, czekoladę natomiast roztapiamy w kąpieli wodnej, czyli podgrzewamy ją na małym ogniu w naczyniu wstawionym do większego naczynia z wodą. Następnie za pomocą pędzelka nakładamy ją na spodnią stronę listków - tam najładniej widać ich unerwienie, dzięki któremu uzyskamy oczekiwany efekt. Wkładamy talerz z listkami do lodówki i czekamy, aż czekolada zastygnie (ok. 20 min). Na koniec bardzo delikatnie odrywamy listki i gotowe!
2. Miętowe listki - Do ozdabiania deserów możemy użyć także listków mięty. Wystarczy je umyć i osuszyć, a z 3 jajek przygotować ubitą na sztywno pianę. Listki mięty zanurzamy najpierw w pianie, potem w cukrze. Wkładamy do piekarnika (140-150 stopni) i suszymy aż skorupka zrobi się twarda i złocista. Wtedy możemy nasze listki wyjąć z piekarnika. Gdy już ostygną są gotowe do dekoracji, ale uwaga na ich wyjątkową kruchość!
Tak przygotowane ozdoby wyglądają pięknie i wyjątkowo, niestety wymagają sporo czasu i głębokich pokładów cierpliwości. Są łamliwe i łatwo się kruszą, a czekolada pod wpływem dotyku szybko się topi, dlatego zarówno wykonywanie jak i późniejsze zdobienie wymaga wielkiej uwagi. Jeżeli nie możesz poświęcić tyle czasu na przygotowanie ozdób deserowych lub nie masz wystarczająco dużo cierpliwości do wykonywania tak precyzyjnych czynności skorzystaj z gotowych produktów , które równie pięknie przyozdobią twoje słodkie desery czy torty. Mogą to być specjalne ozdoby dekoracyjne do ciast dostępne w formie cukrowych kwiatów, koralików czy liter. Świetne w roli ozdobników są także bakalie w czekoladzie i kruche ciasteczka . Są na pewno smaczniejsze oraz bardziej ekonomiczne od specjalnych cukrowych ozdób, swoimi fantazyjnymi kształtami nie ustępują im na krok a nawet często dają jeszcze większe możliwości. Oczywiście warte polecenia są klasyczne kruche rurki, lub cieniutkie płaty waflowe, z których można samemu wyciąć odpowiednie kształty.
Posiadanie takich zapasów w swojej spiżarce pozwala w maksymalnie krótkim czasie przygotować małe co nieco, które oczaruje każdego niezapowiedzianego i zapowiedzianego gościa. Wystarczy kilka owoców, trochę delikatnej, bitej śmietany, kilka listków do ozdoby i voila! Przepiękny i smaczny deser gotowy!