Trzeba wiedzieć, że, aby nasze wypieki udawały się zawsze doskonale, to najważniejszą i jednocześnie podstawową kwestią jest "rozgryzienie" piekarnika, ponieważ nie każdy piecze tak samo a temperatura podana w przepisie niejednokrotnie może odbiegać od temperatury jakiej musimy użyć w czasie wypieku.
Na czas pieczenia wpływa bardzo wiele czynników. Są to między innymi: rozmiar blaszki, ilość składników w cieście, a nawet to jakiego koloru jest blaszka i czym jest wyłożona!
Nie we wszystkich przepisach podana jest temperatura i czas wypieku, ponieważ piekarniki są różne. Postaram się Wam przedstawić przypuszczalne temperatury i czas wypieku danych rodzajów oraz z jakimi wadami możemy się spotkać piekąc w zbyt niskiej lub w zbyt wysokiej temperaturze:
- Ciasta kruche i półkruche powinno się wypiekać w temperaturze od 180-220 stopni, a czas wypieku to około 20-30 minut. Piekąc w zbyt niskiej temperaturze wypieki mogą ulec deformacji, mogą być również twarde i rozlane. Natomiast pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze sprawi, że smak może się pogorszyć, a wypieki będą się kruszyć po bokach.
- Piernikowe. Temperatura to 150-160 stopni, a czas to około 45-60 minut. W zbyt niskiej temperaturze bakalie zawarte w cieście mogą opaść lub może się zapaść środek ciasta. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ciasto wyjdzie nierówne, z wybrzuszeniami i zapieczonymi brzegami.
- Francuskie. Temperatura 220-250 stopni, natomiast czas to około 15-30 minut. W zbyt niskiej temperaturze tłuszcz się wytopi, a ciasto się nie rozwarstwi i będzie twarde. Temperatura zbyt wysoka spowoduje przypalenie się ciasta, które może ulec deformacji.
- Biszkoptowe. 160-180 stopni. Czas to około 20-40 minut. Wypiek w zbyt niskiej temperaturze spowoduje, że ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i będzie wysuszone. Temperatura zbyt wysoka spowoduje, że ciasto się przypali i będzie suche, a nawet może opaść.
-Drożdżowe. 160-180 stopni, minutnik to 20-50. Zbyt niska temperatura spowoduje kipienie ciasta oraz wywoła zakalca lub sprawi, że zjawisko deformacji będziemy długo przeklinać. Natomiast zbyt wysoka wpłynie bardzo źle, ponieważ ciasto się przypali, zrobi się zakalec i powstanie gruba skórka.
Trzeba pamiętać, że temperatura i czas jest uzależniona od wielkości ciasta i naszych piekarników. W czasie pieczenia zawsze trzeba kontrolować stan naszych wypieków.
Sprawdź tabelę temperatur oraz czasu wypieków >>>
Nina W.