Temperatura i czas wypieku ciast

  • 1

Często podczas prób upieczenia ciasta okazuje się, że idealny - jak nam się wydawało - przepis to nie wszystko. Warto wiedzieć, jak prawidłowo dobierać czas oraz temperaturę do danego wypieku.

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Temperatura i czas wypieku ciast
fot. Fotolia

Trzeba wiedzieć, że, aby nasze wypieki udawały się zawsze doskonale, to najważniejszą i jednocześnie podstawową kwestią jest "rozgryzienie" piekarnika, ponieważ nie każdy piecze tak samo a temperatura podana w przepisie niejednokrotnie może odbiegać od temperatury jakiej musimy użyć w czasie wypieku.

Warto przed pieczeniem dobrze przeczytać instrukcję obsługi danego piekarnika, ponieważ na rynku jest tyle nowości, że każda dodatkowa opcja może bardzo wpłynąć na nasz wypiek. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie piekarniki pieką tak samo i niejednokrotnie trzeba kombinować przekładając blaszkę z ciastem, zmieniając tym samym poziomy. Osobiście nie jestem zwolenniczką korzystania z opcji termoobiegu, gdyż mam wrażenie, że wypieki stają się wysuszone.

Na czas pieczenia wpływa bardzo wiele czynników. Są to między innymi: rozmiar blaszki, ilość składników w cieście, a nawet to jakiego koloru jest blaszka i czym jest wyłożona!

Nie we wszystkich przepisach podana jest temperatura i czas wypieku, ponieważ piekarniki są różne. Postaram się Wam przedstawić przypuszczalne temperatury i czas wypieku danych rodzajów oraz z jakimi wadami możemy się spotkać piekąc w zbyt niskiej lub w zbyt wysokiej temperaturze:

- Ciasta kruche i półkruche powinno się wypiekać w temperaturze od 180-220 stopni, a czas wypieku to około 20-30 minut. Piekąc w zbyt niskiej temperaturze wypieki mogą ulec deformacji, mogą być również twarde i rozlane. Natomiast pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze sprawi, że smak może się pogorszyć, a wypieki będą się kruszyć po bokach.

- Piernikowe. Temperatura to 150-160 stopni, a czas to około 45-60 minut. W zbyt niskiej temperaturze bakalie zawarte w cieście mogą opaść lub może się zapaść środek ciasta. Zbyt wysoka temperatura sprawi, że ciasto wyjdzie nierówne, z wybrzuszeniami i zapieczonymi brzegami.

- Francuskie. Temperatura 220-250 stopni, natomiast czas to około 15-30 minut. W zbyt niskiej temperaturze tłuszcz się wytopi, a ciasto się nie rozwarstwi i będzie twarde. Temperatura zbyt wysoka spowoduje przypalenie się ciasta, które może ulec deformacji.

- Biszkoptowe. 160-180 stopni. Czas to około 20-40 minut. Wypiek w zbyt niskiej temperaturze spowoduje, że ciasto po wyjęciu z piekarnika opadnie i będzie wysuszone. Temperatura zbyt wysoka spowoduje, że ciasto się przypali i będzie suche, a nawet może opaść.

-Drożdżowe. 160-180 stopni, minutnik to 20-50. Zbyt niska temperatura spowoduje kipienie ciasta oraz wywoła zakalca lub sprawi, że zjawisko deformacji będziemy długo przeklinać. Natomiast zbyt wysoka wpłynie bardzo źle, ponieważ ciasto się przypali, zrobi się zakalec i powstanie gruba skórka.

Trzeba pamiętać, że temperatura i czas jest uzależniona od wielkości ciasta i naszych piekarników. W czasie pieczenia zawsze trzeba kontrolować stan naszych wypieków.

Sprawdź tabelę temperatur oraz czasu wypieków >>>