Jak przyrządzić ostrygi?

Ostrygi spożywamy na surowo z dodatkiem cytryny lub pieczone z dodatkiem masła.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak przyrządzić ostrygi?
fot. fotolia
Serwowanie ostryg to świetny pomysł na kolacje we dwoje. Pamiętajmy, że są one uznawane za afrodyzjak. Te delikatne w smaku owoce można możemy podawać na surowo lub zapiekane z dodatkami.

Jak przyrządzić ostrygi?

Ostrygi na surowo
  • Do otwierania ostryg potrzebujemy krótkiego, mocnego, niekoniecznie ostrego noża.
  • Możemy zaopatrzyć się w specjalny nożyk, który jest tak wyprofilowany, by otwierać muszlę bez niszczenia delikatnej zawartości i chroni palce przed zranieniem.
  • Muszlę trzymamy mocno w pozycji poziomej najlepiej przez ścierkę żeby nie wyślizgnęła się nam z ręki.
  • Wkładamy czubek noża w małą dziurkę na spiczastym końcu muszli i poruszamy nim wahadłowo, aż poczujemy, że ostryga się otwiera.
  • Następnie oddzielamy mięso ostrygi widelcem.
  • Podajemy je skropione sokiem z cytryny, czy z odrobiną soli i pieprzu
  • Świetnie pasuje do nich białe pieczywo i szampan.
  • Możemy też podać do nich sosy: imbirowy, pomidorowy, czy pikantny z papryką.
Ostrygi pieczone
Składniki:
  • 10 dużych ostryg
  • 50 g tartego parmezanu
  • 50 g masła
  • 5 łyżeczek bułki tartej
  • Posiekana natka pietruszki
  • chilli
  • sok z cytryny
  • 1 kg soli
Wykonanie:
  • Muszle otwieramy i wyjmujemy ostrygi.
  • Muszle suszymy i na jej dno wsypujemy bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki.
  • Układamy na nich ostrygę i posypujemy ją ponownie parmezanem, natką pietruszki i dodatkowo szczyptą chili.
  • Skrapiamy 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, a na wierzchu układamy mały kawałek masła.
  • Do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól, układamy na niej ostrygi lekko dociskając.
  • Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i zapiekamy 7 minut.