Serwowanie ostryg to świetny pomysł na kolacje we dwoje. Pamiętajmy, że są one uznawane za afrodyzjak. Te delikatne w smaku owoce można możemy podawać na surowo lub zapiekane z dodatkami.
Jak przyrządzić ostrygi?
Ostrygi na surowo
Składniki:
Jak przyrządzić ostrygi?
Ostrygi na surowo
- Do otwierania ostryg potrzebujemy krótkiego, mocnego, niekoniecznie ostrego noża.
- Możemy zaopatrzyć się w specjalny nożyk, który jest tak wyprofilowany, by otwierać muszlę bez niszczenia delikatnej zawartości i chroni palce przed zranieniem.
- Muszlę trzymamy mocno w pozycji poziomej najlepiej przez ścierkę żeby nie wyślizgnęła się nam z ręki.
- Wkładamy czubek noża w małą dziurkę na spiczastym końcu muszli i poruszamy nim wahadłowo, aż poczujemy, że ostryga się otwiera.
- Następnie oddzielamy mięso ostrygi widelcem.
- Podajemy je skropione sokiem z cytryny, czy z odrobiną soli i pieprzu
- Świetnie pasuje do nich białe pieczywo i szampan.
- Możemy też podać do nich sosy: imbirowy, pomidorowy, czy pikantny z papryką.
Składniki:
- 10 dużych ostryg
- 50 g tartego parmezanu
- 50 g masła
- 5 łyżeczek bułki tartej
- Posiekana natka pietruszki
- chilli
- sok z cytryny
- 1 kg soli
- Muszle otwieramy i wyjmujemy ostrygi.
- Muszle suszymy i na jej dno wsypujemy bułkę tartą, parmezan i natkę pietruszki.
- Układamy na nich ostrygę i posypujemy ją ponownie parmezanem, natką pietruszki i dodatkowo szczyptą chili.
- Skrapiamy 2-3 łyżeczkami soku z cytryny, a na wierzchu układamy mały kawałek masła.
- Do naczynia żaroodpornego wsypujemy sól, układamy na niej ostrygi lekko dociskając.
- Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 250 stopni Celsjusza i zapiekamy 7 minut.