Jak zrobić krewetki mrożone?

Mrożone krewetki rozmrażamy i smażymy na oliwie z czosnkiem, imbirem i chili

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić krewetki mrożone?
fot. Fotolia
Przygotowanie potraw z krewetkami nie jest bardzo czasochłonne.  Są one łatwo dostępne, można znaleźć je w formie mrożonek w sklepach. Istnieje wiele różnych możliwości podania krewetek. Doskonale nadają się zarówno do gotowania, duszenia, jak i potraw smażonych.

Jak zrobić krewetki mrożone?
  • Mrożone krewetki wrzucamy do letniej wody na 5-10 minut.
  • Gdy się rozmrożą odcedzamy je na sitku.
  • Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami.
  • Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę chili i imbir.
  • Smażymy 1-2 minuty na średnim ogniu.
  • Zwiększamy płomień, wrzucamy krewetki i smażymy 3-5 minut.
  • Pod koniec możemy dodać posiekaną natkę pietruszki lub wlać na patelnie odrobinę białego wina.
  • Świetnie pasować będą również krojone pomidory z puszki i tymianek.
  • Podajemy je w towarzystwie gotowanego ryżu lub z chrupiącą bagietką.
Pamiętaj
  • Wybieraj większe krewetki, gdyż lepiej znoszą mrożenie.
  • Małe krewetki rozmroź w lodówce na kilka godzin przed użyciem, nie zostawiaj na zewnątrz.
  • Najsmaczniejsze są krewetki nie gotowane przed mrożeniem, mają one szary kolor.