Przygotowanie potraw z krewetkami nie jest bardzo czasochłonne. Są one łatwo dostępne, można znaleźć je w formie mrożonek w sklepach. Istnieje wiele różnych możliwości podania krewetek. Doskonale nadają się zarówno do gotowania, duszenia, jak i potraw smażonych.
Jak zrobić krewetki mrożone?
Jak zrobić krewetki mrożone?
- Mrożone krewetki wrzucamy do letniej wody na 5-10 minut.
- Gdy się rozmrożą odcedzamy je na sitku.
- Następnie osuszamy je papierowymi ręcznikami.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę lub masło, dodajemy przeciśnięty czosnek, posiekaną papryczkę chili i imbir.
- Smażymy 1-2 minuty na średnim ogniu.
- Zwiększamy płomień, wrzucamy krewetki i smażymy 3-5 minut.
- Pod koniec możemy dodać posiekaną natkę pietruszki lub wlać na patelnie odrobinę białego wina.
- Świetnie pasować będą również krojone pomidory z puszki i tymianek.
- Podajemy je w towarzystwie gotowanego ryżu lub z chrupiącą bagietką.
- Wybieraj większe krewetki, gdyż lepiej znoszą mrożenie.
- Małe krewetki rozmroź w lodówce na kilka godzin przed użyciem, nie zostawiaj na zewnątrz.
- Najsmaczniejsze są krewetki nie gotowane przed mrożeniem, mają one szary kolor.