Często panie domu skarżą się że majonez podczas kręcenia się warzy. Często spowodowane jest to niską temperaturą składników albo za szybkim dolewaniu oleju.
Aby otrzymać dobry majonez gęsty jak masło to na 1 żółtko weź 1 szklankę oleju, szczyptę soli i cukru i łyżeczkę musztardy. Przez przynajmniej 2 godziny składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli podczas kręcenia składniki nam się rozdzielają masa nie jest jednolita tylko kaszkowata, należy;
1 SPOSÓB: dodać łyżeczkę musztardy i intensywnie ucierać lub do musztardy dodawać po trochu zwarzony majonez;
2 SPOSÓB: dodawać po kropli wrzącej wody, energicznie ucierając;
3 SPOSÓB: wziąć nowe żółtko i wszystkie nowe składniki, ucierać i dodawać po trochu zwarzony majonez stale energicznie ucierając.
Trzy sposoby i każdy skuteczny nie raz mi się zwarzył i dało się naprawić.
Aby otrzymać dobry majonez gęsty jak masło to na 1 żółtko weź 1 szklankę oleju, szczyptę soli i cukru i łyżeczkę musztardy. Przez przynajmniej 2 godziny składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Jeżeli podczas kręcenia składniki nam się rozdzielają masa nie jest jednolita tylko kaszkowata, należy;
1 SPOSÓB: dodać łyżeczkę musztardy i intensywnie ucierać lub do musztardy dodawać po trochu zwarzony majonez;
2 SPOSÓB: dodawać po kropli wrzącej wody, energicznie ucierając;
3 SPOSÓB: wziąć nowe żółtko i wszystkie nowe składniki, ucierać i dodawać po trochu zwarzony majonez stale energicznie ucierając.
Trzy sposoby i każdy skuteczny nie raz mi się zwarzył i dało się naprawić.
Babciagramolka
Gość
yourash
Jeżeli użyjemy zwykłego blendera z metalową końcówką do blendowania, ustawimy maksymalne obroty oraz wąskiego naczynia. To wtedy można wrzucić wszystkie składniki razem wprost z lodówki (olej też). Włączamy blender i mamy majonez w 30 sek. Opis wg przepisu p. Magdy Gessler.