Flądra – jak przygotować?

Flądrę można smażyć klasycznie, w panierce lub cieście naleśnikowym. Najlepiej zamarynować ją w soli z dodatkiem ziół, takich jak koperek czy majeranek.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Flądra – jak przygotować?
fot. Fotolia
Ryby powinno się jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Są zdrowe, zawierają wiele witamin i pełnowartościowe białko. Flądra jest tanią oraz relatywnie dobrą rybą o grubych ościach.

Właściwości flądry

Flądra jest dietetyczna, lekkostrawna oraz zawiera mało tłuszczu (ok. 3%). Dodatkowo nasyca organizm witaminami z grup A, B, E, ryboflawiną, tiaminą, aminokwasami (zmniejszają poziom cholesterolu we krwi) oraz solami fosforu (wpływają na kondycję włosów, paznokci i skóry).

Jak przygotować flądrę?

Flądra smakuje pysznie smażona w cieście naleśnikowym. By ją przygotować, potrzeba przypraw, jaj, wody, mleka i odrobiny mąki.
  • Umyj i oczyść dokładnie rybę.
  • Natrzyj flądrę solą i pieprzem.
  • Odstaw ją do lodówki na parę godzin.
  • Wyciągnij rybę z lodówki i pokrój na kawałki.
  • Osusz na ręczniku papierowym lub bibule.
  • Do miseczki wlej wodę, mleko, mąkę i jaja.
  • Całość dokładnie zmiksuj, doprawiając solą.
  • W cieście zanurz kawałki ryby.
  • Na rozgrzanej patelni smaż rybę w cieście na rumiany kolor. Gotowe.

Jak podawać flądrę?

Flądra to ryba którą można zarówno smażyć, gotować, dusić, piec jak i grillować. Świetnie smakuje zamarynowana koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Można ją podawać z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym.