Ryby powinno się jeść co najmniej dwa razy w tygodniu. Są zdrowe, zawierają wiele witamin i pełnowartościowe białko. Flądra jest tanią oraz relatywnie dobrą rybą o grubych ościach.
Właściwości flądry
Flądra jest dietetyczna, lekkostrawna oraz zawiera mało tłuszczu (ok. 3%). Dodatkowo nasyca organizm witaminami z grup A, B, E, ryboflawiną, tiaminą, aminokwasami (zmniejszają poziom cholesterolu we krwi) oraz solami fosforu (wpływają na kondycję włosów, paznokci i skóry).
Jak przygotować flądrę?
Flądra smakuje pysznie smażona w cieście naleśnikowym. By ją przygotować, potrzeba przypraw, jaj, wody, mleka i odrobiny mąki.
Jak podawać flądrę?
Flądra to ryba którą można zarówno smażyć, gotować, dusić, piec jak i grillować. Świetnie smakuje zamarynowana koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Można ją podawać z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym.
Właściwości flądry
Flądra jest dietetyczna, lekkostrawna oraz zawiera mało tłuszczu (ok. 3%). Dodatkowo nasyca organizm witaminami z grup A, B, E, ryboflawiną, tiaminą, aminokwasami (zmniejszają poziom cholesterolu we krwi) oraz solami fosforu (wpływają na kondycję włosów, paznokci i skóry).
Jak przygotować flądrę?
Flądra smakuje pysznie smażona w cieście naleśnikowym. By ją przygotować, potrzeba przypraw, jaj, wody, mleka i odrobiny mąki.
- Umyj i oczyść dokładnie rybę.
- Natrzyj flądrę solą i pieprzem.
- Odstaw ją do lodówki na parę godzin.
- Wyciągnij rybę z lodówki i pokrój na kawałki.
- Osusz na ręczniku papierowym lub bibule.
- Do miseczki wlej wodę, mleko, mąkę i jaja.
- Całość dokładnie zmiksuj, doprawiając solą.
- W cieście zanurz kawałki ryby.
- Na rozgrzanej patelni smaż rybę w cieście na rumiany kolor. Gotowe.
Jak podawać flądrę?
Flądra to ryba którą można zarówno smażyć, gotować, dusić, piec jak i grillować. Świetnie smakuje zamarynowana koperkiem, rozmarynem, majerankiem. Można ją podawać z puree ziemniaczanym, sosem śmietanowym, maślanym lub koperkowym.