Czarnuszka nazywana jest „złotem faraonów” z powodu swoich wyjątkowych właściwości. Między innymi poprawia trawienie, pomaga w odchudzaniu i wspomaga działanie wątroby. Używane są nasiona tej przyprawy oraz olej.
Jak stosować olej z czarnuszki?
W kuchni
Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?
Jak stosować olej z czarnuszki?
W kuchni
- Olej z czarnuszki stosujemy zawsze na zimno. Wysokie temperatury pozbawią go właściwości zdrowotnych.
- Nadaje on potrawom korzenny posmak i zapach oraz uwydatnia ich naturalny smak.
- Polewamy nim różnorodne sałatki, czy kasze.
- Może być dodatkiem do twarogów, sosów, czy nawet zup, wlewamy go już na talerzu.
- Łyżeczkę oleju z czarnuszki możemy też przyjmować bezpośredni 2-3 razy dziennie bez żadnych dodatków.
- Olej z czarnuszki możemy stosować na włosy, skórę, paznokcie.
- Pomaga w pozbyciu się problemów z trądzikiem.
- Poprawia kondycje włosów i paznokci.
Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?
- Olej z czarnuszki zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie.
- Jest też bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci.
- Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.