Jak stosować olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki stosujemy na zimno jako dodatek do potraw.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak stosować olej z czarnuszki?
fot. czarnuszka
Czarnuszka nazywana jest „złotem faraonów”  z powodu swoich wyjątkowych właściwości. Między innymi poprawia trawienie, pomaga w odchudzaniu i wspomaga działanie wątroby. Używane są nasiona tej przyprawy oraz olej.

Jak stosować olej z czarnuszki?

W kuchni
  • Olej z czarnuszki stosujemy zawsze na zimno. Wysokie temperatury pozbawią go właściwości zdrowotnych.
  • Nadaje on potrawom korzenny posmak i zapach oraz uwydatnia ich naturalny smak.
  • Polewamy nim różnorodne sałatki, czy kasze.
  • Może być dodatkiem do twarogów, sosów, czy nawet zup, wlewamy go już na talerzu.
  • Łyżeczkę oleju z czarnuszki możemy też przyjmować bezpośredni 2-3 razy dziennie bez żadnych dodatków.
W kosmetyce
  • Olej z czarnuszki możemy stosować na włosy, skórę, paznokcie
  • Pomaga w pozbyciu się problemów z trądzikiem.
  • Poprawia kondycje włosów i paznokci.
 
Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?
  • Olej z czarnuszki zawiera olejki eteryczne mające właściwości bakteriobójcze i poprawiające samopoczucie.
  • Jest też bogaty w witaminy oraz składniki mineralne poprawiające wygląd włosów, skóry i paznokci.
  • Olej z czarnuszki zawiera duże ilości witaminy E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe.