Jaki olej kokosowy wybrać?

Do potraw zimnych najlepiej jest wybierać olej nierafinowany. Kiedy jednak chcemy na nim smażyć – lepsza będzie opcja rafinowana.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jaki olej kokosowy wybrać?
fot. Fotolia
Olej kokosowy to składnik, który uwielbiamy wykorzystywać zarówno w celach kosmetycznych, jak i w kuchni. Jego delikatny aromat oraz moc składników odżywczych sprawiają, że chętnie dodajemy go do potraw. Jaki jednak olej wybrać, by cieszyć się pełnią jego właściwości?

Jaki olej kokosowy wybrać?

Wybór oleju zależy tak naprawdę od tego, co chcemy z nim zrobić. W kuchni posiadamy dwie możliwości – wykorzystanie go do potraw ciepłych, np. smażonych, oraz do zimnych, np. sałatek. W przypadku, gdy chcemy na nim smażyć, najlepiej jest sięgać po olej przetworzony, czyli rafinowany. Wówczas posiada on wyższą temperaturę dymienia, a co za tym idzie – nie spali się na patelni zanim potrawa będzie gotowa. W przypadku potraw zimnych bez obaw możemy sięgać po olej nierafinowany.

Jak zrobić domowy olej kokosowy?

Jeśli nie masz czasu na poszukiwania odpowiedniego oleju w sklepie, wystarczy, że przygotujesz go w domu. To naprawdę proste!
  • Do zrobienia oleju kokosowego będą potrzebne: wiórki kokosowe, ciepła woda, blender, ściereczka, miska.
  • Wiórki kokosowe zalej ciepłą wodą i zblenduj.
  • Gotową masę przez chwilę podgrzewaj (nie gotuj!) a następnie przecedź bardzo dokładnie przez ścierkę.
  • Odcedzone wiórki należy ponownie zalać wodą, zmiksować i odcedzić.
  • Odcedzony płyn umieszczamy w lodówce na całą noc.
  • Rano mamy gotowy olej kokosowy. Smacznego!