Jak zrobić gulasz z indyka?

Gulasz z indyka z warzywami jest sycącym daniem, które dusi się pod przykryciem przez około 30 minut. Możesz do niego dodać marchewkę, pieczarki i cebulę. Dopraw pieprzem, ostrą mieloną papryką i majerankiem.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak zrobić gulasz z indyka?
fot. Fotolia
Gulasz z indyka z warzywami przygotujesz z filetu lub udźca indyka. Dodaj do niego mąkę, bulion (warzywny lub drobiowy), cebulę, czosnek, oraz przyprawy: ostrą paprykę, pieprz i sól.

Gulasz z indyka z warzywami

Sposób przygotowania gulaszu z indyka z warzywami:
  • Opłucz mięso, pokrój je w kostkę i obtocz w mące.
  • Obierz cebulę, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż.
  • Przełóż cebulę do garnka.
  • Włóż mięso na patelnię i podsmaż z obu stron.
  • Przełóż mięso do garnka i podlej je bulionem.
  • Dopraw gulasz przyprawami.
  • Postaw garnek z gulaszem na wolnym ogniu.
  • Duś wszystko pod przykryciem przez 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.

Jeśli sos w trakcie duszenia zgęstnieje i zacznie przywierać do dna, dolej do niego nieco wody. Dzięki temu gulasz się nie przypali.

Do gulaszu z indyka możesz dodać także inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Do drobiu pasuje również marchewka i pietruszka.

Wykorzystaj tradycyjne przyprawy, jak liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Drobiowy gulasz warto dobrze doprawić ze względu na delikatny smak mięsa z indyka. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką.