Gulasz z indyka z warzywami przygotujesz z filetu lub udźca indyka. Dodaj do niego mąkę, bulion (warzywny lub drobiowy), cebulę, czosnek, oraz przyprawy: ostrą paprykę, pieprz i sól.
Gulasz z indyka z warzywami
Sposób przygotowania gulaszu z indyka z warzywami:
Jeśli sos w trakcie duszenia zgęstnieje i zacznie przywierać do dna, dolej do niego nieco wody. Dzięki temu gulasz się nie przypali.
Do gulaszu z indyka możesz dodać także inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Do drobiu pasuje również marchewka i pietruszka.
Wykorzystaj tradycyjne przyprawy, jak liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Drobiowy gulasz warto dobrze doprawić ze względu na delikatny smak mięsa z indyka. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką.
Gulasz z indyka z warzywami
Sposób przygotowania gulaszu z indyka z warzywami:
- Opłucz mięso, pokrój je w kostkę i obtocz w mące.
- Obierz cebulę, pokrój w niewielką kostkę i podsmaż.
- Przełóż cebulę do garnka.
- Włóż mięso na patelnię i podsmaż z obu stron.
- Przełóż mięso do garnka i podlej je bulionem.
- Dopraw gulasz przyprawami.
- Postaw garnek z gulaszem na wolnym ogniu.
- Duś wszystko pod przykryciem przez 30 minut. Mieszaj od czasu do czasu.
Jeśli sos w trakcie duszenia zgęstnieje i zacznie przywierać do dna, dolej do niego nieco wody. Dzięki temu gulasz się nie przypali.
Do gulaszu z indyka możesz dodać także inne warzywa, np. paprykę lub pieczarki. Do drobiu pasuje również marchewka i pietruszka.
Wykorzystaj tradycyjne przyprawy, jak liść laurowy, majeranek i ziele angielskie. Drobiowy gulasz warto dobrze doprawić ze względu na delikatny smak mięsa z indyka. Danie podawaj z ryżem, kaszą lub ziemniakami i surówką.