Udko z kurczaka to jedna z klasycznych propozycji na niedzielny obiad. Serwowane z ugotowanymi ziemniakami lub puree, stanowią prawdziwą klasykę polskiej kuchni. Nic dziwnego – w końcu ich przygotowanie jest naprawdę proste!
Jak upiec udka w piekarniku?
Pieczone udka to jeden z prostszych obiadów. Szczególnie, że przygotowuje się on praktycznie samodzielnie.
- Do upieczenia udek z kurczaka będą potrzebne: świeże udka, przyprawy (np. ząbki czosnku, słodka papryka, sól i odrobina pieprzu), naczynie żaroodporne lub blacha do pieczenia.
- Kurczaka nacieramy mieszanką przypraw (czosnek rozgniatamy lub ścieramy na tarce).
- Mięso odkładamy na min. 1 godzinę do lodówki.
- Po tym czasie przekładamy udka do naczynia żaroodpornego i wkładamy całość do piekarnika.
- Pieczemy aż mięso zrobi się miękkie.
- Aby uzyskać chrupiącą skórkę, ostatni kwadrans udka pieczemy bez przykrycia lub z górnym grzaniem.
- Gotowe mięso serwujemy z ziemniakami i surówką. Smacznego!
W jakiej temperaturze piec udka?
Udka piecze się w temperaturze 180 st. C. Jest ona optymalna – pozwala na stosunkowo szybkie upieczenie się mięsa a zarazem nie sprawia, że staje się ono suche. Początkujący mogą również upiec je w nieco niższej temperaturze – 160 st. C. To co prawda wydłuży czas pieczenia, ale zminimalizuje ryzyko spalenia się potrawy.
Jak długo piec udka?
Udka piecze się, w zależności od ich wielkości, około 1,5 do 2 godzin. Czas ten może się wydłużyć lub skrócić, w zależności od tego, jaką temperaturę ustawimy. Warto pamiętać także o tym, iż użycie termoobiegu znacznie skraca czas pieczenia, lecz także może doprowadzić do wysuszenia się mięsa.