Jak wycisnąć sok z granatu?

Granat należy przepołowić i wyciągnąć z niego wszystkie pestki. Następnie miksujemy całość i przesiewamy przez sitko. Opcjonalnie dolewamy wodę.

         
ocena: 5/5 głosów: 1
Jak wycisnąć sok z granatu?
fot. Fotolia
Sok z granatu to bogaty w przeciwutleniacze napój, który chroni układ krążenia i redukuje poziom złego cholesterolu we krwi. Ze względu na swój cierpki posmak może być łączony z innymi owocami dla zbalansowania całości. Sprawdź, jak prawidłowo wycisnąć sok, by móc nim cieszyć się na co dzień!

Jak zrobić sok z granatu?
  • Do przygotowania soku będzie potrzebny dojrzały owoc granatu oraz woda.
  • Najpierw za pomocą ostrego noża ostrożnie przekrawamy owoc na pół. Następnie wkładamy do miski wypełnionej wodą i przepłukujemy.
  • Zanurzamy ręce i delikatnie oddzielamy pestki pod wodą. One opadną na dno, a białe membrany będą pływać na powierzchni wody.
  • Przelewamy pestki na sitku wodą. Usuwamy resztki membran, które pozostały. Opłukane pestki wkładamy do blendera i miksujemy na wysokich obrotach miksera przez 5 minut.
  • Przygotowaną pulpę przesiewamy przez sito i dokładnie oddzielamy od resztek.
  • Do przyrządzonego soku dolewamy wodę, aby rozcieńczyć całość.
Wskazówka:

Jeżeli sok z granatu jest zbyt cierpki, warto dodać 1/3 szklanki cukru na 1,5 szklanki soku z granatu. To wystarczy, by zharmonizować smak.

Jak pić sok z granatu?

Wyrazisty i cierpki smak soku 100% z granatu nie zawsze cieszy się powodzeniem. Warto sprawdzić, w jaki sposób go podawać, aby był smaczniejszy!
  • Smoothie- dodatek kremowego banana, czy mango w połączeniu z rubinowym sokiem s pewnością będzie harmonizował całość. To doskonały pomysł na dobre i pożywne śniadanie od rana.
  • Schłodzony- zimny napój na bazie soku z granatu z dodatkiem kostek lodu i odrobiny syropu z malin czy truskawek to rozwiązanie w odpowiedzi na cierpkość napoju. Syrop możemy zastąpić również dowolnym alkoholem typu rum czy brandy.
  • Sok w połączeniu z innymi owocami- bogate we flawonoidy owoce jagodowe ( truskawki, jagody, maliny) zmiksowane z pulpą z granatu i przetarte przez sito tworzą smaczną, nietuzinkową całość.