Jak zrobić frittatę?

  • 2

Uwielbiasz jajka, jednak nie możesz już patrzeć na jajecznicę? W takim razie wypróbuj frittaty - ta włoska odmiana omletu z pewnością podbije Twoje serce!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić frittatę?
fot. Fotolia
Ciężko jest znaleźć osobę, która nigdy w życiu nie spróbowała jajka pod jakąkolwiek postacią. Ten produkt wszedł na stałe do naszego menu, nie tylko jako składnik ciast i deserów, lecz także jako samodzielne danie. Jak przygotować z nich frittatę?

Przepis na frittatę z warzywami

Masz ochotę na zdrowe i pożywne śniadanie? W takim razie nasz patent na frittatę z warzywami z pewnością Ci się spodoba! Zobacz jak w prosty sposób wyczarować naprawdę pyszne danie!

1. Przygotuj: 2 jajka, 1 małą cebulę, 0,5 czerwonej papryki, 4-5 różyczek ugotowanego brokuła, 1 pomidora, 1 łyżeczkę ziół prowansalskich, nieco startego sera, sól i pieprz.

2. Cebulę obierz, posiekaj w kostkę lub piórka i podsmaż na patelni.

3. Resztę warzyw pokrój na mniejsze części i dorzuć do zeszklonej cebuli, całość smaż przez kilka minut.

4. W miseczce ubij jajka z przyprawami i dodaj do nich podsmażone warzywa.

5. Mieszankę jajeczną wylej na rozgrzaną patelnię i smaż na małym ogniu do momentu, aż jajka się zetną.

6. Obróć frittatę na drugą stronę (możesz posłużyć się talerzem – wyłóż na niego frittatę, odwróć do góry nogami i gotowe) i smaż jeszcze kilka minut.

7. Gotowy włoski omlet posyp startym serem i pokrój na kawałki jak pizzę. Smacznego!

Frittata ze szpinakiem
Fot. Fotolia

Frittata czy omlet?

Oba dania są przygotowywane z jajek i są smażone na patelni. I na tym właściwie kończą się podobieństwa. Obie potrawy nie dość, że przyrządza się nieco inaczej, to jeszcze sposób ich podania jest zupełnie inny. Jak bardzo różni się frittata od omletu?

Przede wszystkim jajka do omletu włoskiego są znacznie dłużej ubijane. Może nie tak długo jak kogel-mogel, jednak muszą tworzyć puszystą masę. Oprócz tego zwykły omlet nie posiada w swoim cieście żadnych dodatków. We frittacie obowiązkowo musi znaleźć się choć jeden dodatkowy składnik, najlepiej uprzednio podsmażony na patelni. Całość musi być bardzo puszysta.

Dlaczego? Tu w grę wchodzi kwestia podania. Otóż zwykły omlet po prostu składa się na pół i w ten sposób serwuje na talerzu. Frittatę z kolei serwuje się na gorąco wprost z patelni, na której jest krojona w trójkąty lub kwadraty. Jeden taki kawałek potrafi zaspokoić głód nawet największego łakomczucha, dlatego dobrze jest rozważnie dobrać liczbę jajek i dodatkowych składników do liczby osób, które mają zasiąść do stołu.

Frittata z pomidorami i parmezanem
Fot. Fotolia

Dorzuć co chcesz!

Z czego można przygotować frittatę? Podstawą są oczywiście jajka, których nie sposób zastąpić. Można je jednak rozsądnie kupować – dobrze jest unikać tych pochodzących od kur z chowu klatkowego. Warto zwrócić uwagę także na ich wielkość – jeśli przygotowujemy posiłek wyłącznie dla siebie lub dla siebie i partnera, nie ma sensu sięgać po te największe – jajka klasy S lub M spokojnie wystarczą, by zapełnić Wasze brzuchy!

A jeśli chodzi o dodatki – świetnie sprawdzają się różnego rodzaju warzywa. Dobrze jest korzystać z tych dostępnych sezonowo: szparagów, bakłażana, cukinii, fasolki szparagowej czy brukselki. Można również sięgać po te ogólnodostępne, takie jak pomidor, papryka czy cebula. Oprócz warzyw oczywiście można dodawać kiełbasy, wędliny i sery. Bez względu na wybór – całość powinna smakować wyśmienicie.

To są opcje wytrawne, ale czy można zrobić frittatę na słodko? Naturalnie! Wystarczy słone dodatki zastąpić owocami. Karmelizowane banany, prażone jabłka i gruszki, świeże jagody, truskawki lub poziomki zaskakująco dobrze komponują się ze smażonymi jajkami. Taką wersję śniadania można udekorować bitą śmietaną, sosem owocowym lub czekoladowym czy też prażonymi migdałami, zapewniając sobie ucztę (nie tylko) dla oczu!

Przyrządzaliście już frittatę, czy do tej pory woleliście sięgać wyłącznie po jajecznicę lub zwykły omlet? Macie swoje ulubione dodatki do dań jajecznych? Jesteśmy ciekawi Waszego zdania i preferencji kulinarnych! Zapraszamy!