Nachos: jak zrobić?

Domowe nachosy przygotujesz z mąki kukurydzianej, wody i oleju. Najlepiej smakują z sosami: serowym, salsa i guacamole.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Nachos: jak zrobić?
fot. Fotolia
Domowa wersja meksykańskich nachosów zawiera mniej tłuszczu i soli niż sklepowe przysmaki. Możesz przygotować je w różnych smakach, dosypując do ciasta ulubione przyprawy, takie jak np. granulowany czosnek, zioła prowansalskie lub słodką paprykę.

Domowe kukurydziane nachosy z tortilli z piekarnika lub patelni – krok po kroku

Nachosy przygotowane z mąki kukurydzianej to smaczna, niskokaloryczna i bezglutenowa przekąska lub dodatek do potraw. Jak je zrobić - krok po kroku:
  • Do dużej miski wsyp: (w odpowiednich proporcjach) mąkę kukurydzaną, szczyptę soli, dolej wodę i olej. Na tym etapie możesz dodać suszone zioła i przyprawy.
  • Wymieszaj wszystko dokładnie i zagnieć elastyczne ciasto. Przykryj ściereczką i odstaw na 5 minut.
  • W tym czasie przygotuj ulubiony dip, np. guacamole lub pomidorową salsę.
  • Z ciasta odrywaj kulki wielkości dłoni. Ugnieć każdą na wysypanej stolnicy mąką i rozwałkuj na placki o grubości około 5 mm. To gotowe tortille, ale by powstały nachosy, musisz pokroić ciasto w trójkąty. Ich wielkość możesz dowolnie modyfikować. Najwygodniejsze do jedzenia są takie o boku, długości około 7-10 cm.
  • Rozgrzej patelnię (najlepsza będzie patelnia z powłoką non-stick lub patelnia do naleśników) lub piekarnik.
  • Smaż trójkąty bez użycia tłuszczu (lub piecz na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce) z obu stron do momentu, aż się zarumienią.

Przygotowane w ten sposób nachosy wyśmienicie smakują zarówno na ciepło, jak i na zimno. Nachosy pieczone w piekarniku możesz posypać tartym żółtym serem.