Omlety można przyrządzać na wiele sposobów – z warzywami, serami, wędlinami, zwinięte na pół lub w rulon. Co jednak ze słodkimi smakami, jak wykorzystać owoce w przepisie na omlet?
Jabłka dodadzą omletowi soczystość i orzeźwiający smak, a jednocześnie zaspokoją apetyt na coś słodkiego.
Składniki:
4 jajka
łyżka miodu
2 łyżki masła
szczypta cynamonu
2 łyżki cukru
3 łyżki oliwy
2 jabłka (średnie)
Przygotowanie:
1.Jabłka użyte do omletu muszą być pozbawione środka, obrane i pokrojone w kostkę lub plasterki. Na patelni podgrzewamy oliwę, wrzucamy jabłka i smażymy je, aż będą miękkie, około 5 minut.
2.Dodajemy cukier, cynamon i potrząsamy patelnią (albo mieszamy) aby cukier i cynamon pokryły dokładnie jabłka. Zostawiamy na 2 minuty na wolnym ogniu.
3.Do miski wbijamy jajka, roztrzepujemy. Na patelni topimy masło i dodajemy miksturę jajeczną. Kiedy omlet będzie już prawie, prawie idealny wykładamy na jego środek jabłka i rozsmarowujemy na połowie. Teraz składamy na pół i gotowe!
Można eksperymentować z różnymi gatunkami jabłek, które sprawią, że omlet za każdym razem będzie miał inny smak. Niektórzy eksperymentują ze smakami i omlet z jabłkami smażą z serem cheddar i podsmażoną cebulą.
Jabłka to nie wszystko
Jednak jabłka to nie jedyny pomysł na pyszny omlet na słodko – wśród przepisów na gotujmy.pl znajdziemy między innymi omlet z jagodami Beatris, a na miłośników kakao czeka przepis na kakaowy omlet przygotowany przez dayzi. Równie ciekawie wygląda omlet z nektarynkami - pychota, którą usmażyła p.jola1.
Również cherry często sięga po omlety na słodko w swoich śniadaniach - omlety bananowy i omlet z fantazją to jej dzieło.
Można też spróbować omletu z migdałami i makiem pigwy, który podawany jest polany jogurtem.
Prawdziwym hitem słodkich omletów jest Tamagoyaki, japoński omlet który usmażyła Babciagramolka. Zawsze jednak można sięgnąć po klasykę - w tym przypadku omlet z dżemem. Najlepiej własnoręcznie robionym.
Gość
misia5
Przepis na omlet z jabłkami jest artykule :)