Świat Domowych Alkoholi | Przefermentuj to
Nie wszystko grzaniec, co rozgrzewaNie każde podgrzane wino zasługuje na miano grzańca. Dobry grzaniec to trzy podstawowe składniki - goździki, cynamon i imbir.Najlepiej jeśli stosujemy przyprawy w formie świeżej. Potrzebne będzie nam, oczywiście także wino. Możemy wykorzystać czerwone wino domowe z dowolnych owoców lub użyć wina kupionego w sklepie. Oprócz 3 klasycznych przypraw do grzanego wina pasują również kandyzowane pomarańcze, wanilia, skórka cytrynowa, kardamon, a nawet chilli, o ile, oczywiście lubimy mniej tradycyjne połączenia.
Skąd brać składniki?
Świeży przyprawy kupimy na wagę w sklepie ze zdrową żywnością. Imbir można często kupić w promocji na stoiskach warzywnych w supermarketach. Odradzam stosowanie pakowanych osobno przypraw, sprzedawanych w torebkach foliowych. Są one dużo droższe niż te kupowane na wagę. Wanilię najlepiej kupować przez internet w specjalistycznych sklepach lub na internetowych aukcjach. 1 sporej wielkości laska kosztuje tam 1zł zamiast 10.
Przepis na grzane wino
Najprostszy przepis to taki, w którym wszystkie składniki mieszamy razem i podgrzewamy. Ale to droga na skróty. Ja polecam nieco bardziej skomplikowany, ale dający dużo lepszy efekt sposób. Zanim przystąpimy do podgrzewania wina należy przygotować odpowiednią esencje smakową. Do sporządzenia takowej potrzeba nam kłącze imbiru wielkości małego palca, kilka goździków i jeden fragment kory cynamonowej. Wszystko to zalewamy 100-150g spirytusu i odstawiamy na tydzień. Tak przygotowaną esencje należy następnie wyklarować używając, na przykład filtrów do kawy, a następnie połączyć z czerwonym winem. Dzięki temu, nasz grzaniec nie będzie mętny, a w kubku nie będą pływać przyprawowe fusy.
Wariacje smakowe
Gdy opanujemy ten prosty przepis na esencję, będziemy mogli poeksperymentować w ten sam sposób z innymi przyprawami – wanilią, kardamonem, skórkami owocowymi, anyżem czy chilli. Możemy przygotować kilka różnych esencji i łączyć je ze sobą dla lepszego efektu smakowego. Możemy też wlać esencje do zimnego wina i w ten sposób przygotować sobie zapas grzańca na zimne dni.
Jak podawać grzane wino?
Grzańca podgrzewamy w łaźni wodnej do temperatury niższej niż 70 stopni.Napój serwować należy w specjalnych ceramicznych kubkach. Całość możemy ozdobić plastrem pomarańczy i kilkoma goździkami. Wbrew swojej nazwie, grzane wino smakuje również wybornie latem, jako orzeźwiający drink. Wtedy, oprócz plastra pomarańczy warto dodać do niego kilka skrawków cytryny i kostki lodu.
Halny
MP3-ka
Składniki:
wino ok 250ml
cynamon, imbir w proszku (lub syrop)
syrop malinowy (jeśli ktoś woli można miód)
goździki, plaster pomarańczy, opcjonalnie rodzynki lub migdały
uwielbiam :)