Jajka w koszulkach to doskonały dodatek do sałatek i zup. Podane z różnymi sosami stanowią świetną przekąskę.
Aby zrobić jajka w koszulkach musimy kupić naprawdę świeże jajka dobrej jakości. Potrzebny będzie jeszcze ocet.
Jajka wbijamy pojedyńczo do miseczki i dokładnie oglądamy żółtko. Jeśli jest zwarte i się nie rozlewa, to znaczy, że nadaje się do gotowania.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu (2 łyżki octu na litr wody). Gdy woda wrze powolutku przelewamy do niej jajko. Jajka gotujemy pojedyńczo, bo inaczej mogą się posklejać ze sobą. Długość gotowania zależy od tego, jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko. Jeśli jako ma być na miękko, to wystarczą 3 minuty, jak na twardo to trzeba je gotować koło 8 minut.
Po ugotowaniu jajko delikatnie wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.
Aby zrobić jajka w koszulkach musimy kupić naprawdę świeże jajka dobrej jakości. Potrzebny będzie jeszcze ocet.
Jajka wbijamy pojedyńczo do miseczki i dokładnie oglądamy żółtko. Jeśli jest zwarte i się nie rozlewa, to znaczy, że nadaje się do gotowania.
W garnku gotujemy wodę z dodatkiem octu (2 łyżki octu na litr wody). Gdy woda wrze powolutku przelewamy do niej jajko. Jajka gotujemy pojedyńczo, bo inaczej mogą się posklejać ze sobą. Długość gotowania zależy od tego, jak bardzo chcemy mieć ścięte żółtko. Jeśli jako ma być na miękko, to wystarczą 3 minuty, jak na twardo to trzeba je gotować koło 8 minut.
Po ugotowaniu jajko delikatnie wyjmujemy z wody łyżką cedzakową i osączamy na papierowym ręczniku.
Gość
Gość
Gość
Gość