Podróżuj ze smakiem - część 1

Morze, plaża i zwiedzanie? Jeśli ruszasz na podbój jakiegoś kraju – nie zapominaj o skosztowaniu lokalnych przysmaków!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Podróżuj ze smakiem - część 1
Kulinarna mapa

Zagraniczne kurorty kuszą nas atrakcjami – pięknymi plażami, wycieczkami do urokliwych zakątków czy też zabytkami. Podczas wakacji w nowym miejscu, kraju, warto porzucić swoje kulinarne przyzwyczajenia na rzecz lokalnych przysmaków. Dzięki naszemu przewodnikowi dowiesz się, które smakołyki powinny znaleźć się na Twojej kulinarnej mapie podróży.

Chorwackie klimaty

Kuchnia chorwacka jest bardzo zróżnicowana, dlatego też wybraliśmy dla Was kilka smakołyków z różnych części tego pięknego kraju. Z dań mięsnych polecamy tradycyjne kotlety z cebulą i ziołami (cevapcici), szaszłyki z mięsa wieprzowego (raznijci), pikantny gulasz (cobanac). Ponadto warto spróbować szynki z owczym serem, liści kapusty z mięsem mielonym i przyprawami (sarma), tradycyjnego gulaszu (manistra) czy też kiełbasy z papryczką chilli (kulen).

Słoneczna Grecja
 
W Polsce bardzo popularna jest sałatka grecka. A czy myślałeś, by zjeść ją... właśnie w Grecji? Soczyste pomidory, ser feta i dużo oliwy z oliwek. Grecy dodają jej niemal do wszystkich potraw – nawet do smażenia. Dlatego też nie zrażaj się widokiem pomidorków „pływających” w oliwie. Oprócz sałatki greckiej na Twojej kulinarnej mapie powinny znaleźć się owoce i świeże soki. Poza tym na Krecie warto skosztować tradycyjnego greckiego jogurtu naturalnego, który jest gęstszy i tłustszy niż te sprzedawane w polskich sklepach.

Nie zapomnij również o podawanych na ciepło pierożkach, które wypełnia nadzienie z sera feta (tirópitta) lub ze szpinakiem (spanakópita). Oprócz sera feta spróbuj myzithra oraz viera, z których słynie grecka wyspa Kreta. Polecamy także mousakę, czyli tradycyjne danie wykonane z mielonego mięsa z dodatkiem sera żółtego, bakłażanów. Grecja słynie również z alkoholi. Polecamy delikatny likier produkowany z mandarynek (Mandarini), raki (alkohol wytwarzany ze skórek i nasion winogron), ouzo (aperitif o smaku anyżu) czy też mournoraki (rodzaj brandy).

Francja

Podczas wakacji w tym kraju wstąp na śniadanie do jeden z wielu brasserie – popularnych kawiarni we Francji, w których zjesz świeże kanapki, croissant (rogaliki francuskie), napijesz się kawy, herbaty. Poza tym polecamy Wam spróbowanie następujących dań: tripous (flaki z golonką jagnięcą), boeuf bourguignon (pyszna wołowina po burgundzku) i oczywiście owoce morza. A do tego paleta pysznych francuskich serów, bagietka i kieliszek wina... Bon apetit!

Italia
 
Nie możesz spędzić wakacji we Włoszech i nie spróbować specjałów lokalnej kuchni. Na liście kulinarnych przysmaków koniecznie muszą znaleźć się: tradycyjna, włoska pizza, pasta, spaghetti, risotto, ravioli. Nie zapomnij o deserach. Polecamy słodkie tiramisu, zuccotto – tradycyjny florencki deser (ciasto biszkoptowe z warstwami czekolady, orzechów, owoców kandyzowanych i mascarpone), panna cottę (kremowy deser) czy też praline semifreddo – lody o kremowej konsystencji, które ponoć nigdy całkowicie nie zastygają.