Jak zrobić kisiel z sezonowych owoców?

  • 1

Letnie temperatury i wakacyjny czas to najlepszy moment na przygotowywanie lekkich, smacznych i zdrowych przekąsek. Co powiecie na kisiel ze świeżych, sezonowych owoców? Gwarantujemy, że będzie smakował o niebo lepiej niż ten ze sklepu. Sprawdźcie!

         
ocena: 5/5 głosów: 2
Jak zrobić kisiel z sezonowych owoców?
fot. Fotolia
Jak zrobić kisiel?

Do zrobienia domowego kisielu potrzebować będziemy 700 g dowolnej mieszanki sezonowych owoców (wiśni, jagód, porzeczek, jeżyn, malin), 500 ml wody, cukru waniliowego, 50 g mąki ziemniaczanej (ok. 4 płaskich łyżek), 3 łyżek cukru.

Wybrane przez siebie owoce myjemy, osuszamy, a następnie zależnie od wyboru obieramy z szypułek lub pozbawiamy pestek. Oczyszczone owoce przekładamy do rondelka, wsypujemy do nich cukier kryształ i cukier waniliowy - całość zalewamy wodą i gotujemy.

W tym czasie w szklance mieszamy mąkę ziemniaczaną z niewielką ilością zimnej wody (1/3 szklanki), którą dodajemy do owoców, mieszamy delikatnie do uzyskania zawiesiny. Gotowy kisiel rozlewamy do salaterek i zjadamy na ciepło lub po schłodzeniu.

Kisiel Kisiel
Fot. Fotolia

Jeśli nie przepadacie za owocami gotowanymi w kisielu, możecie wyjąć je za pomocą sitka i zatrzepać mąką ziemniaczaną jedynie powstały z nich sok. Podawać go można z bitą śmietaną, sosem waniliowym, lodami bądź biszkoptami!

Wartościowy kisiel

Kisiel to świetne rozwiązanie dla wielbicieli owocowych deserów, ale także wartościowa przekąska dla najmłodszych i osób w podeszłym wieku - przyrządzany na bazie owoców jest bowiem skarbnicą składników odżywczych i witamin!
 
Ten słodki rarytas zawiera w sobie witaminę C, A, D, K i witaminy z grupy B, a także drogocenny potas, fosfor, magnez, wapń czy żelazo. Warto pamiętać, że kisiel jest też lekkostrawny i doskonale sprawdza się w dietach odchudzających, a ponadto jest świetnym sposobem na uzupełnianie płynów i orzeźwienie, zwłaszcza w upalny dzień!
 
Zrezygnujmy z kisieli instant!

W sklepach i supermarketach dostępne są kisiele w proszku, które na etykietach prezentują się niezwykle atrakcyjnie. Do zakupu zachęca nas szczególnie barwa i aksamitna konsystencja deseru.Trzeba wiedzieć jednak, że taki właśnie efekt otrzymywany jest dzięki barwnikom, polepszaczom smaku i syntetycznym dodatkom, które nie należą do zbyt wartościowych!

Kisiel
Fot. Fotolia

Smakowity kisiel
 
Kisiel doskonale smakuje gdy jemy go bezpośrednio po ugotowaniu lub schłodzeniu, ale stanowić  on może także doskonały dodatek do wypieków i deserów!
 
Z jego dodatkiem szczególnie smaczne okażą się fantazyjne tarty, ciasta biszkoptowe, rolady, torty, ciasteczka, placuszki  i najróżniejsze desery. Ta słodka zawiesina niejednokrotnie zastąpi też kaloryczną masę lub krem, a także stanie się oryginalnym wypełnieniem do przysmaków z ciasta francuskiego!
 
Przepisy na desery to fantastyczne źródło inspiracji dla każdej osoby uwielbiającej gotować. Bez wątpienia najbardziej wartościowymi są te przygotowywane na bazie owoców lub z ich dodatkiem.

W warzywniakach i na bazarkach mnóstwo jest sezonowych przysmaków, które kuszą nas zarówno wyglądem jak i aromatem. Nie wiecie jak je wykorzystać w domowych warunkach? Postawcie na pyszny i zdrowy kisiel malinowy z kiwi oraz kwaskowy i orzeźwiający domowy kisiel z czerwonej porzeczki!

Kisiel
Fot. Fotolia
 
Kisiel to szybka w przygotowaniu propozycja, który zaspokoi mały głód i odżywi organizm w czasie letnich upałów. Przygotowujecie go w domu? Jakie smaki lubicie najbardziej? Czekamy na Wasze sprawdzone receptury!