Jak ugotować makaron do rosołu?

  • 1

Gotowanie makaronu do rosołu zaczyna się na chwilę przed końcem przyrządzania zupy. Cienki jajeczny makaron gotuje się znacznie krócej niż rurki albo świderki.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować makaron do rosołu?
fot. Fotolia
To, jaki makaron do rosołu się wybierze, zależy od indywidualnych upodobań. W polskich domach najczęściej używa się domowego makaronu lub cienkiego jajecznego.

Jak ugotować makaron do zupy, aby się nie sklejał i nie przypalił

Aby uniknąć sklejania makaronu, do wrzącej wody wlewa się odrobinę oleju. Warto pamiętać, że tuż po przełożeniu makaronu do wrzącej wody, należy od razu przemieszać zawartość garnka, najlepiej drewnianą łyżką. W czasie gotowania, dobrze jest powtórzyć czynność kilka razy

Przepis na domowy makaron

Do przygotowania domowego makaronu wystarczą 2 jajka i 5 czubatych łyżek mąki. Oba składniki miesza się ze sobą, najlepiej na stolnicy, a potem ugniata na jednolitą masę. Ciasto po dokładnym rozwałkowaniu na cienki placek, kroi się na około 3 centymetrowe paski i układa jeden na drugim. Następnie ciasto kroi się, tak by powstał cienki makaron.

Jak ugotować domowy makaron, rurki (penne) i świderki

Przed rozpoczęciem gotowania warto przygotować sobie durszlak albo sito. Jeszcze gorący makaron przecedza się i przepłukuje bieżącą, zimną wodą.
  • Zagotuj garnek z dużą ilością wody.
  • Dodaj sól.
  • Włóż domowy makaron lub gotowy, np. rurki.
  • Przemieszaj zawartość garnka, np. drewnianą łyżką.
  • Czas gotowania świderków i penne wynosi między 8 a 12 minut, a domowego około 6-7 minut.
  • Jeśli makaron skleja się, dodaj trochę oleju.
  • W czasie gotowania kilka razy zamieszaj w garnku.
  • Odcedź makaron, uważając przy tym, by nie poparzyć się gorącą parą.

Jak ugotować makaron cienki jajeczny

Cienki makaron jajeczny jest najbardziej tradycyjnym dodatkiem do rosołu. Gotowanie go zajmuje od 3 do 5 minut, postępując według wyżej wymienionych wskazówek.