Efektowny wygląd i typowo włoskie smaki - to właśnie lazania, która cieszy się sporą popularnością w naszym kraju. Nic dziwnego, skoro jest uosobieniem tego, co wszyscy kochamy: prostoty i sytości. Można ją przygotować w wielu różnych wariantach, jednak ten najbardziej klasyczny składa się z mięsa mielonego i sosu beszamelowego. Jak ją zrobić?
Klasyczny przepis na lazanię
Jeśli brakuje Ci pomysłów na mięso mielone, a do tego uwielbiasz różnego rodzaju zapiekanki - koniecznie sięgnij po lazanię. To świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny, szczególnie, że wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Zresztą - przekonaj się!
1. Przygotuj: płaty makaronu do lazanii (liczba zależna jest od wielkości blachy, najlepiej byłoby zrobić co najmniej 3 warstwy makaronowe), 0,5 kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszkę pomidorów, kilka oliwek, ser (parmezan, mozzarella, gouda - po prostu ulubiony, ilość zależna od preferencji), 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli, 1 łyżeczkę bazylii i 1 łyżeczkę oregano.
2. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dorzuć mięso i całość podsmaż.
3. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj pomidory z puszki, bazylię, oregano i sól oraz pokrojone oliwki. Całość gotuj do momentu, aż sos się zredukuje i całość będzie bardziej zwarta.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i na spodzie ułóż płaty makaronu.
5. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i gdy zasmażka będzie gotowa – dolej mleko, cały czas mieszając sos, by nie powstały grudki.
Fot. Fotolia
6. Gdy całość mleka będzie wlana a sos zrobi się gęsty i gładki, dodaj gałkę muszkatołową, biały pieprz i nieco soli.
7. Podziel farsz mięsny na dwie części (przy trzech warstwach makaronu) i pierwszą nałóż na płaty lazanii. Mięso przykryj startym serem lub kawałkami mozzarelli i całość polej beszamelem.
8. Na sosie ułóż kolejne płaty makaronu, nałóż resztę mięsa, odrobinę sera i beszamelu i znów przykryj makaronem.
9. Na wierzch wylej resztę beszamelu i całość bardzo dokładnie posyp serem.
10. Gotową lazanię zapiekaj 30 minut w 200 st. C. Gotowe danie pokrój na kwadraty i podaj z ozdobnym liściem bazylii u góry. Smacznego!
Ważne: Jeśli chcesz, aby lazania wyglądała bardziej dekoracyjnie, na ostatniej warstwie sera możesz położyć kawałki pomidora.
Fot. Fotolia
A może warzywa?
Choć lazania kojarzy się przede wszystkim z mięsem, nie jest wcale powiedziane, że musi ono obowiązkowo występować w farszu. Wręcz przeciwnie – coraz popularniejsze stają się warianty warzywne, w których możemy znaleźć szpinak, szparagi lub kapary. Te trzy warzywa idealnie sprawdzają się jako "wypełniacz", szczególnie kiedy wymieszamy je z serem.
Jeśli to nie mięso jest problemem lecz makaron, który zazwyczaj zawiera gluten, również i tu można nieco pokombinować. Można szukać lub samodzielnie przygotować bezglutenowe płaty lasagne lub wymienić makaron na warzywa. Jakie? Dobrym pomysłem będzie cukinia, która po zapieczeniu idealnie komponuje się z resztą składników. Zamiast cukinii można wykorzystać bakłażana, tworząc wtedy coś na kształt greckiej mousaki.
Fot. Fotolia
Jak zrobić idealną lazanię?
Boisz się, że nawet tradycyjna wersja Ci nie wyjdzie? Wiele osób rezygnuje z przyrządzenia tego dania w obawie, że makaron będzie twardy lub sos beszamelowy wyjdzie z grudkami. Są to jednak rzeczy, które można bardzo łatwo wyeliminować. Jak? Wystarczy wiedzieć, na co zwrócić uwagę w trakcie gotowania - niepotrzebne tu będą żadne dodatkowe sztuczki!
W lazanii płaty makaronu są całkowicie surowe i zapiekane. Jak uniknąć sytuacji, w której będą twarde po upieczeniu? Rada jest bardzo prosta - farsz mięsny nie może być suchy i sypiący się. To właśnie sos w nim zawarty powoduje rozmiękczenie makaronu i osiągnięcie przez niego idealnego stopnia miękkości.
A co zrobić, żeby beszamel nie miał grudek? Tu również sprawa jest prosta. Najpierw mąkę należy bardzo dokładnie zasmażyć z masłem. Gdy tak się stanie, można przejść do dalszego działania. Zimne mleko (choć niektórzy uważają, że lepsze będzie ciepłe lub nawet gorące) dolewamy partiami do zasmażki.
Po każdym dolaniu sos należy porządnie zamieszać i w momencie, gdy upewnimy się, że całość się rozpuściła, można dolać kolejną partię. W ten sposób sos będzie idealnie gładki, bez żadnych mącznych wysepek.
A Wy lubicie lazanię? W jakiej wersji ją przygotowujecie – z mięsem mielonym czy raczej stawiacie na warzywa i sery? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone receptury na domową wersję tego włoskiego dania! Zapraszamy!
Klasyczny przepis na lazanię
Jeśli brakuje Ci pomysłów na mięso mielone, a do tego uwielbiasz różnego rodzaju zapiekanki - koniecznie sięgnij po lazanię. To świetny pomysł na danie obiadowe dla całej rodziny, szczególnie, że wcale nie jest trudna w przygotowaniu. Zresztą - przekonaj się!
1. Przygotuj: płaty makaronu do lazanii (liczba zależna jest od wielkości blachy, najlepiej byłoby zrobić co najmniej 3 warstwy makaronowe), 0,5 kg mięsa mielonego, 2 duże cebule, 2-3 ząbki czosnku, 1 puszkę pomidorów, kilka oliwek, ser (parmezan, mozzarella, gouda - po prostu ulubiony, ilość zależna od preferencji), 2 szklanki mleka, 2 łyżki mąki, 2 łyżki masła, 1 łyżeczkę gałki muszkatołowej, szczyptę białego pieprzu, szczyptę soli, 1 łyżeczkę bazylii i 1 łyżeczkę oregano.
2. Cebulę i czosnek posiekaj w drobną kostkę i zeszklij na patelni. Dorzuć mięso i całość podsmaż.
3. Gdy mięso się przyrumieni, dodaj pomidory z puszki, bazylię, oregano i sól oraz pokrojone oliwki. Całość gotuj do momentu, aż sos się zredukuje i całość będzie bardziej zwarta.
4. Naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem i na spodzie ułóż płaty makaronu.
5. W rondlu rozpuść masło, dodaj mąkę i gdy zasmażka będzie gotowa – dolej mleko, cały czas mieszając sos, by nie powstały grudki.
Fot. Fotolia
6. Gdy całość mleka będzie wlana a sos zrobi się gęsty i gładki, dodaj gałkę muszkatołową, biały pieprz i nieco soli.
7. Podziel farsz mięsny na dwie części (przy trzech warstwach makaronu) i pierwszą nałóż na płaty lazanii. Mięso przykryj startym serem lub kawałkami mozzarelli i całość polej beszamelem.
8. Na sosie ułóż kolejne płaty makaronu, nałóż resztę mięsa, odrobinę sera i beszamelu i znów przykryj makaronem.
9. Na wierzch wylej resztę beszamelu i całość bardzo dokładnie posyp serem.
10. Gotową lazanię zapiekaj 30 minut w 200 st. C. Gotowe danie pokrój na kwadraty i podaj z ozdobnym liściem bazylii u góry. Smacznego!
Ważne: Jeśli chcesz, aby lazania wyglądała bardziej dekoracyjnie, na ostatniej warstwie sera możesz położyć kawałki pomidora.
Fot. Fotolia
A może warzywa?
Choć lazania kojarzy się przede wszystkim z mięsem, nie jest wcale powiedziane, że musi ono obowiązkowo występować w farszu. Wręcz przeciwnie – coraz popularniejsze stają się warianty warzywne, w których możemy znaleźć szpinak, szparagi lub kapary. Te trzy warzywa idealnie sprawdzają się jako "wypełniacz", szczególnie kiedy wymieszamy je z serem.
Jeśli to nie mięso jest problemem lecz makaron, który zazwyczaj zawiera gluten, również i tu można nieco pokombinować. Można szukać lub samodzielnie przygotować bezglutenowe płaty lasagne lub wymienić makaron na warzywa. Jakie? Dobrym pomysłem będzie cukinia, która po zapieczeniu idealnie komponuje się z resztą składników. Zamiast cukinii można wykorzystać bakłażana, tworząc wtedy coś na kształt greckiej mousaki.
Fot. Fotolia
Jak zrobić idealną lazanię?
Boisz się, że nawet tradycyjna wersja Ci nie wyjdzie? Wiele osób rezygnuje z przyrządzenia tego dania w obawie, że makaron będzie twardy lub sos beszamelowy wyjdzie z grudkami. Są to jednak rzeczy, które można bardzo łatwo wyeliminować. Jak? Wystarczy wiedzieć, na co zwrócić uwagę w trakcie gotowania - niepotrzebne tu będą żadne dodatkowe sztuczki!
W lazanii płaty makaronu są całkowicie surowe i zapiekane. Jak uniknąć sytuacji, w której będą twarde po upieczeniu? Rada jest bardzo prosta - farsz mięsny nie może być suchy i sypiący się. To właśnie sos w nim zawarty powoduje rozmiękczenie makaronu i osiągnięcie przez niego idealnego stopnia miękkości.
A co zrobić, żeby beszamel nie miał grudek? Tu również sprawa jest prosta. Najpierw mąkę należy bardzo dokładnie zasmażyć z masłem. Gdy tak się stanie, można przejść do dalszego działania. Zimne mleko (choć niektórzy uważają, że lepsze będzie ciepłe lub nawet gorące) dolewamy partiami do zasmażki.
Po każdym dolaniu sos należy porządnie zamieszać i w momencie, gdy upewnimy się, że całość się rozpuściła, można dolać kolejną partię. W ten sposób sos będzie idealnie gładki, bez żadnych mącznych wysepek.
A Wy lubicie lazanię? W jakiej wersji ją przygotowujecie – z mięsem mielonym czy raczej stawiacie na warzywa i sery? Czekamy na Wasze opinie i sprawdzone receptury na domową wersję tego włoskiego dania! Zapraszamy!
marcinka
SylaUla