Łazanki – danie, którego każdy z nas choć raz spróbował. Makaron, grzyby, kapusta i mięso to zestaw, który nie tylko sprawi, że będziemy syci, lecz także dostarczy nam cennych składników odżywczych. Szczególnie kiszona kapusta pomoże uzupełnić wypocone w upale elektrolity. Dlatego nie zastanawiaj się i przygotuj je na obiad!
Prosty przepis na łazanki
Szukasz sprawdzonego przepisu na łazanki bez dodatkowych udziwnień? Świetnie trafiłeś – przed Tobą najprostszy patent na to danie!
1. Przygotuj: makaron łazanki (kwadratowy), 200 g dowolnej kiełbasy (można z niej zrezygnować), 0,5 kg kiszonej kapusty, 250 g pieczarek lub grzybów leśnych (mogą być suszone), 1 cebulę oraz sól i pieprz. Do smaku możesz dodać kminek lub liść laurowy.
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Cebulę i kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni.
4. Suszone grzyby sparz i odsącz, świeże oczyść, pokrój i następnie wrzuć na patelnię.
5. Kiszoną kapustę odsącz z soku (jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych łazanek – przepłucz ją i dokładnie odsącz), posiekaj i dorzuć do reszty składników.
6. Całość podsmażaj do momentu, aż kapusta zmięknie. Gdy tak się stanie – dodaj ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie wszystko mieszając.
7. Pozostaje już tylko danie doprawić i wyłożyć na talerz. Smacznego!
Fot. Fotolia
Łazanki na słodko
Czy wiesz, że nazwa łazanki dotyczy tak naprawdę charakterystycznego makaronu w kształcie kwadracików, a nie całego dania z dodatkiem kapusty kiszonej? Oznacza to, że łazankami możemy nazwać praktycznie każdą potrawę, do której wykorzystamy ten typ makaronu.
Co zatem można do niego dodać? Popularną wariacją jest ta z makiem i bakaliami. Takie danie świetnie sprawdzi się jako jedna z wigilijnych potraw, gdy ciepłe dni będą już jedynie wspomnieniem. Wystarczy wówczas ugotowany makaron wymieszać ze zmielonym makiem i sparzonymi bakaliami. Część osób dodatkowo wykorzystuje podgotowane mleko, które sprawia, że danie nie jest tak "zatykające".
Mniej znaną wariacją jest ta z dodatkiem świeżych owoców i serka czy śmietany. Ugotowany makaron wystarczy przemieszać z twarogiem (mascarpone, serkiem kremowym, etc.) a następnie udekorować truskawkami, jagodami czy też bananami. Jeśli pod ręką nie masz świeżych owoców zawsze możnesz wykorzystać te suszone.
Fot. Fotolia
Łazanki na wytrawnie – nie tylko z kapustą!
Słodkie wersje tego dania nie zawsze zyskują zwolenników. Jednak bez obaw – również łazanki na słono nie muszą zawsze smakować tak samo! Powód jest prosty – danie to możemy modyfikować pod kątem tego, co aktualnie posiadamy w lodówce. Wystarczy odrobina wyobraźni, by móc cieszyć się naprawdę wyjątkową potrawą.
I tak, przykładowo, wcale nie musimy dodawać kiszonej kapusty. Można ją całkowicie wyeliminować, zastąpić innymi kiszonkami lub podsmażonymi czy duszonymi warzywami, które wymieszamy z ugotowanym makaronem. W każdej formie łazanki będą smakowały wybornie, o ile tylko zadbamy o odpowiednie doprawienie potrawy.
Również element mięsny nie jest stały – kiełbasę z powodzeniem można wymienić na parówki, boczek, szynkę czy też mięso mielone dowolnego gatunku. Można również z niego całkowicie zrezygnować na rzecz jajek, sera czy też samych warzyw. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych.
A co Wy myślicie o łazankach? Przygotowujecie je dla swoich bliskich w wersji tradycyjnej, słodkiej czy nieco bardziej zwariowanej? Wypowiedzcie się w komentarzach i podzielcie swoimi sprawdzonymi przepisami na to danie!
Prosty przepis na łazanki
Szukasz sprawdzonego przepisu na łazanki bez dodatkowych udziwnień? Świetnie trafiłeś – przed Tobą najprostszy patent na to danie!
1. Przygotuj: makaron łazanki (kwadratowy), 200 g dowolnej kiełbasy (można z niej zrezygnować), 0,5 kg kiszonej kapusty, 250 g pieczarek lub grzybów leśnych (mogą być suszone), 1 cebulę oraz sól i pieprz. Do smaku możesz dodać kminek lub liść laurowy.
2. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu.
3. Cebulę i kiełbasę pokrój i podsmaż na patelni.
4. Suszone grzyby sparz i odsącz, świeże oczyść, pokrój i następnie wrzuć na patelnię.
5. Kiszoną kapustę odsącz z soku (jeśli nie lubisz zbyt kwaśnych łazanek – przepłucz ją i dokładnie odsącz), posiekaj i dorzuć do reszty składników.
6. Całość podsmażaj do momentu, aż kapusta zmięknie. Gdy tak się stanie – dodaj ugotowany i odcedzony makaron, dokładnie wszystko mieszając.
7. Pozostaje już tylko danie doprawić i wyłożyć na talerz. Smacznego!
Fot. Fotolia
Łazanki na słodko
Czy wiesz, że nazwa łazanki dotyczy tak naprawdę charakterystycznego makaronu w kształcie kwadracików, a nie całego dania z dodatkiem kapusty kiszonej? Oznacza to, że łazankami możemy nazwać praktycznie każdą potrawę, do której wykorzystamy ten typ makaronu.
Co zatem można do niego dodać? Popularną wariacją jest ta z makiem i bakaliami. Takie danie świetnie sprawdzi się jako jedna z wigilijnych potraw, gdy ciepłe dni będą już jedynie wspomnieniem. Wystarczy wówczas ugotowany makaron wymieszać ze zmielonym makiem i sparzonymi bakaliami. Część osób dodatkowo wykorzystuje podgotowane mleko, które sprawia, że danie nie jest tak "zatykające".
Mniej znaną wariacją jest ta z dodatkiem świeżych owoców i serka czy śmietany. Ugotowany makaron wystarczy przemieszać z twarogiem (mascarpone, serkiem kremowym, etc.) a następnie udekorować truskawkami, jagodami czy też bananami. Jeśli pod ręką nie masz świeżych owoców zawsze możnesz wykorzystać te suszone.
Fot. Fotolia
Łazanki na wytrawnie – nie tylko z kapustą!
Słodkie wersje tego dania nie zawsze zyskują zwolenników. Jednak bez obaw – również łazanki na słono nie muszą zawsze smakować tak samo! Powód jest prosty – danie to możemy modyfikować pod kątem tego, co aktualnie posiadamy w lodówce. Wystarczy odrobina wyobraźni, by móc cieszyć się naprawdę wyjątkową potrawą.
I tak, przykładowo, wcale nie musimy dodawać kiszonej kapusty. Można ją całkowicie wyeliminować, zastąpić innymi kiszonkami lub podsmażonymi czy duszonymi warzywami, które wymieszamy z ugotowanym makaronem. W każdej formie łazanki będą smakowały wybornie, o ile tylko zadbamy o odpowiednie doprawienie potrawy.
Również element mięsny nie jest stały – kiełbasę z powodzeniem można wymienić na parówki, boczek, szynkę czy też mięso mielone dowolnego gatunku. Można również z niego całkowicie zrezygnować na rzecz jajek, sera czy też samych warzyw. Wszystko zależy tylko i wyłącznie od naszych preferencji smakowych.
A co Wy myślicie o łazankach? Przygotowujecie je dla swoich bliskich w wersji tradycyjnej, słodkiej czy nieco bardziej zwariowanej? Wypowiedzcie się w komentarzach i podzielcie swoimi sprawdzonymi przepisami na to danie!