Aronia często mylona z jagodami, co raz częściej gości w naszych domach. Jej specyficzny, cierpki, lekko gorzkawy smak charakteryzuje odmianę czarną, natomiast aronia czerwona, jest słodsza od swojej poprzedniczki. Co ciekawe, aronia jest kuzynką jabłek oraz gruszek. Te małe kuleczki nadają się nie tylko do deserów ale również do dań wytrawnych.
Aronia słynie nie tylko z walorów smakowych, ale również zdrowotnych. Owoce te, mogą pochwalić się bogatym składem witamin: A, E, C, PP, witamin z grupy B, kwasu foliowego, oraz składników mineralnych tj.: jod, kobalt, mangan, miedź, molibden, potas, żelazo.
Ponadto, owoce aronii korzystnie wpływają na układ odpornościowy, ponieważ 100 g produktu, pokrywa 35% zapotrzebowania na witaminy. Aronie wspomagają też pracę układu pokarmowego i poprawiają pracę oczu.
Zdjęcie: Fotolia
Do czego użyć aronii?
Aronia, tak jak każdy owoc jest świetnym składnikiem do ciast, ciasteczek, tortów, musów i lodów. Świetnie nadaje się również do rozmaitych mięs i sosów. Poniżej przedstawimy Wam przepisy naszych użytkowników, które jak zawsze są wyjątkowo inspirujące.
Bernadetta poleca wszystkim aronię z podwójną antonówką, która będzie dodatkiem do pysznych słodkości oraz delikatnych dań wytrawnych. Jaga85 proponuje aroniowy sok na zimę, który wspaniale komponuje się z rozgrzewającą herbatą, podaną w zimowy wieczór.
A może chcecie skosztować szarlotki jagi85? Świetnie! Ponieważ aroniowa szarlotka jest zupełnie inna. Jej smak jest dosłownie niezapomniany. Aby dzieci nie marudziły polecamy podać kokosowe naleśniki z aronią i twarożkiem, użytkowniczki agatab. Na koniec dodajemy jeszcze jeden przepis Bernadetty. Soczysta pierś kaczki w towarzystwie aronii jest czymś więcej niż tylko zwykłym obiadem.
Jeżeli znasz ciekawy przepis z aronią w roli głównej, dodaj go klikając poniższy link:
Więcej przepisów znajdziecie w kategorii aronia>>>
Nina W.