Aronia to kolejny owoc zaliczany do grona superfoods. Jej cierpki i lekko gorzkawy smak rekompensują niezwykłe wartości antyoksydacyjne oraz obniżające ciśnienie krwi. Jest to cenny argument za tym, aby sprawdzić do czego możemy ją wykorzystać!
Inspiracje z aronią
Wszechstronne zastosowanie aronii sprawia, że to klasyczny owoc, który nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych.
a) Ciasta i desery:
• Muffinki z aronią- puszyste ciasto na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej przygotujemy zarówno z dodatkiem świeżych, jak i mrożonych owoców w całości. Wilgotny mus z aronii będzie idealny jako wypełnienie babeczek.
• Tarty z aronią- tarty lub kruche placki z kratką wypełnione są najczęściej musem z aronii połączonej z nieco słodszymi owocami – jabłkami, winogronami czy truskawkami dla zharmonizowania nieco kwaśnego i gorzkiego zarazem smaku.
• Chleb z aronią- pszenne lub razowe wypieki na mące pełnoziarnistej z aronią to doskonały składnik diety dla osób zmagających się z nadciśnieniem i cukrzycą.
b) Przetwory:
• Dżem z aronii- klasyczny dżem z aronii najlepiej jest przygotować w połączeniu z innymi owocami – jabłkami lub gruszkami. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników.
• Galaretka z aronii- popularny w USA dodatek do deserów, jak i smakołyk sam w sobie. Przyrządza się go na bazie przeciśniętego soku z dodatkiem cukru żelującego i wekuje w słoiki.
• Nalewka z aronii- przygotowywana na bazie całych owoców zasypanych cukrem, a gdy puszczą sok – dowolnym czystym alkoholem –np. wódką.
c) Napoje:
• Sok z aronii- bogaty w antyoksydanty sok najłatwiej przygotować za pomocą sokownika i zasypać cukrem, aby zniwelować cierpki posmak aronii. Dodatkowo zminimalizujemy gorzkość mrożąc owoce przed tłoczeniem napoju.
• Kompot z aronii- owoce zalewamy dużą ilością wody i gotujemy w dużym rondlu. Następnie odcedzamy i zasypujemy cukrem. W połączeniu z jabłkami, śliwkami lub gruszkami kompot nabiera naturalnej słodyczy i możemy zminimalizować jego ilość.
• Wino z aronii- jest przyrządzane na bazie tłoczonego lub przetartego soku z aronii z drożdżami winiarskimi. Najlepiej smakuje z dodatkiem jabłek lub innych słodkich owoców jagodowych.
d) Sosy i dodatki do mięs i serów:
• Dodatek do mięs i serów – duszona i odcedzona aronia z dodatkiem jabłek lub gruszek zalewana jest syropem cukrowym. Jeżeli zależy nam na gładszej konsystencji – wystarczy lekko przetrzeć lub zmiksować całość.
• Sos z aronii- doskonały dodatek do dań wytrawnych, w szczególności mięs lub przystawek. Najczęściej jest sporządzany na winie, miodzie lub wywarze mięsnym.
Inspiracje z aronią
Wszechstronne zastosowanie aronii sprawia, że to klasyczny owoc, który nadaje się zarówno do dań na słodko, jak i wytrawnych.
a) Ciasta i desery:
• Muffinki z aronią- puszyste ciasto na bazie mąki pszennej lub pełnoziarnistej przygotujemy zarówno z dodatkiem świeżych, jak i mrożonych owoców w całości. Wilgotny mus z aronii będzie idealny jako wypełnienie babeczek.
• Tarty z aronią- tarty lub kruche placki z kratką wypełnione są najczęściej musem z aronii połączonej z nieco słodszymi owocami – jabłkami, winogronami czy truskawkami dla zharmonizowania nieco kwaśnego i gorzkiego zarazem smaku.
• Chleb z aronią- pszenne lub razowe wypieki na mące pełnoziarnistej z aronią to doskonały składnik diety dla osób zmagających się z nadciśnieniem i cukrzycą.
b) Przetwory:
• Dżem z aronii- klasyczny dżem z aronii najlepiej jest przygotować w połączeniu z innymi owocami – jabłkami lub gruszkami. Świetnie sprawdzi się jako nadzienie do naleśników.
• Galaretka z aronii- popularny w USA dodatek do deserów, jak i smakołyk sam w sobie. Przyrządza się go na bazie przeciśniętego soku z dodatkiem cukru żelującego i wekuje w słoiki.
• Nalewka z aronii- przygotowywana na bazie całych owoców zasypanych cukrem, a gdy puszczą sok – dowolnym czystym alkoholem –np. wódką.
c) Napoje:
• Sok z aronii- bogaty w antyoksydanty sok najłatwiej przygotować za pomocą sokownika i zasypać cukrem, aby zniwelować cierpki posmak aronii. Dodatkowo zminimalizujemy gorzkość mrożąc owoce przed tłoczeniem napoju.
• Kompot z aronii- owoce zalewamy dużą ilością wody i gotujemy w dużym rondlu. Następnie odcedzamy i zasypujemy cukrem. W połączeniu z jabłkami, śliwkami lub gruszkami kompot nabiera naturalnej słodyczy i możemy zminimalizować jego ilość.
• Wino z aronii- jest przyrządzane na bazie tłoczonego lub przetartego soku z aronii z drożdżami winiarskimi. Najlepiej smakuje z dodatkiem jabłek lub innych słodkich owoców jagodowych.
d) Sosy i dodatki do mięs i serów:
• Dodatek do mięs i serów – duszona i odcedzona aronia z dodatkiem jabłek lub gruszek zalewana jest syropem cukrowym. Jeżeli zależy nam na gładszej konsystencji – wystarczy lekko przetrzeć lub zmiksować całość.
• Sos z aronii- doskonały dodatek do dań wytrawnych, w szczególności mięs lub przystawek. Najczęściej jest sporządzany na winie, miodzie lub wywarze mięsnym.