Jak ugotować homara?

Homara w całości wkładamy do wrzątku i gotujemy około 12 minut.

         
ocena: 0/5 głosów: 0
Jak ugotować homara?
fot. Fotolia
Gotowany homar to wyjątkowo smaczna i delikatna potrawa. Nie kupujemy go często, jednak świetną okazją będzie kolacja z ukochaną osobom. W Walentynki będzie doskonałym wyborem. Najlepszym wyborem będzie świeży homar, który został przy zakupie wyciągnięty ze specjalnego basenu.

Jak ugotować homara?
  • Zagotowujemy w dużym, wysokim garnku osoloną wodę.
  • Homara wkładamy do garnka głową do dołu.
  • Gotujemy go przez 2 minuty w mocno wrzącym płynie.
  • Następnie zmniejszamy płomień gotujemy go licząc 12 minut na pierwsze 500 gram i dodając po 5 minut na każde następne.
  • Następnie dzielimy go przed podanie na pół, albo na mniejsze kawałki.
Jak podzielić ugotowanego homara?
  • Przytrzymujemy ugotowanego homara za pancerz piersiowy i po kolei ukręcamy szczypce.
  • Wbijamy nóż we wgłębienie za głową i przekrawamy ogon przez środek.
  • Obracamy homara i przecinamy głowę między oczami.
  • Szczypce mocno przytrzymujemy i ukręcamy w stawie.
  • W szczypce uderzamy mocno grzbietem noża.
  •  Następnie pancerz rozchylamy i delikatnie wyjmujemy mięso.
Z czym podajemy homara?
  • Smakuje on wspaniale z roztopionym masłem i sokiem z cytryny.
  • Można podać z masłem aromatyzowanym czosnkiem, czy natką pietruszki.
  • Świetnie będzie smakował z chrupiącą bagietką.
  • Może być dodatkiem do sałatki, czy makaronu.
  • Alternatywą dla gotowanego homara może być nasz rodzimy gotowany rak, który jest zdecydowanie tańszy.