Gotowany homar to wyjątkowo smaczna i delikatna potrawa. Nie kupujemy go często, jednak świetną okazją będzie kolacja z ukochaną osobom. W Walentynki będzie doskonałym wyborem. Najlepszym wyborem będzie świeży homar, który został przy zakupie wyciągnięty ze specjalnego basenu.
Jak ugotować homara?
Jak ugotować homara?
- Zagotowujemy w dużym, wysokim garnku osoloną wodę.
- Homara wkładamy do garnka głową do dołu.
- Gotujemy go przez 2 minuty w mocno wrzącym płynie.
- Następnie zmniejszamy płomień gotujemy go licząc 12 minut na pierwsze 500 gram i dodając po 5 minut na każde następne.
- Następnie dzielimy go przed podanie na pół, albo na mniejsze kawałki.
- Przytrzymujemy ugotowanego homara za pancerz piersiowy i po kolei ukręcamy szczypce.
- Wbijamy nóż we wgłębienie za głową i przekrawamy ogon przez środek.
- Obracamy homara i przecinamy głowę między oczami.
- Szczypce mocno przytrzymujemy i ukręcamy w stawie.
- W szczypce uderzamy mocno grzbietem noża.
- Następnie pancerz rozchylamy i delikatnie wyjmujemy mięso.
- Smakuje on wspaniale z roztopionym masłem i sokiem z cytryny.
- Można podać z masłem aromatyzowanym czosnkiem, czy natką pietruszki.
- Świetnie będzie smakował z chrupiącą bagietką.
- Może być dodatkiem do sałatki, czy makaronu.
- Alternatywą dla gotowanego homara może być nasz rodzimy gotowany rak, który jest zdecydowanie tańszy.